Torna el 15-M: Un any d’indignació manifesta

  • Comencen les mobilitzacions per a commemorar el primer any del 15-M · Avui els indignats tornen a la plaça de Catalunya

VilaWeb
Redacció
11.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de manifestants omplien fa un any els carrers d’algunes ciutats per dir que estaven indignats, que no volien pagar una crisi que ells no havien originat. Coordinades sobretot via xarxa, aquelles manifestacions que feren la volta a mig món sota el nom de #15M esdevingueren un moviment que avui, un any després, encara té presència a molts racons. Dimarts farà un any exacte del 15-M (vídeos) i avui alguns dels protagonistes tornen a la plaça de Catalunya per commemorar-ho.

La indignació va prendre forma d’acampades improvisades que van tenir molta força a llocs com la plaça de Catalunya de Barcelona o la de l’Ajuntament de València, amb assemblees que van mantenir-se, després de força temps, a barris i viles. Durant aquest any uns quants moviments vinculats al 15-M han agafat força a conseqüència de l’agreujament de la crisi. És el cas de la lluita contra els desnonaments, dels ‘indignats de la sanitat’, de les ‘marees grogues‘ de l’educació, de les protestes dels ‘iaioflautes‘ i les prostitutes indignades, i també, en certa mesura, de la primavera valenciana, producte de la indignació per les retallades i la corrupció.

També hi ha hagut dates marcades amb vermell al calendari, com la de l’intent de desallotjar la plaça de Catalunya de Barcelona, el 27 de maig de l’any passat, amb atacs de la policia que van deixar un centenar de ferits. Després dels aldarulls davant el parlament de Catalunya del 15 de juny, el moviment va renéixer, quatre dies després, amb manifestacions multitudinàries a les principals ciutats del país. Un altre dia assenyalat d’aquest any de mobilitzacions fou el 15 d’octubre, amb més de nou-centes manifestacions a tot el món. A Barcelona, aquella manifestació va acabar-se amb l’ocupació d’un edifici de Nou Barris, on es van instal·lar una desena de famílies desnonades. Segurament la lluita contra els desnonaments, capitanejada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, ha estat una de les més visibles durant tot l’any.

Avui els ‘indignats’ tornen a la plaça de Catalunya amb la intenció de romandre-hi fins dimarts, 15 de maig. L’etiqueta #12M15M aplega la convocatòria de mobilitzacions que es faran a tot arreu entre demà i dimarts: a Barcelona, a València a Alacant i a un centenar de ciutats de tot el món, sota el lema ‘No som mercaderia a mans de polítics i banquers’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any