La indignació ocupa el carrer

  • Desenes de milers de manifestants surten a les principals ciutats contra les retallades, convocats pel moviment del 15-M · Una marxa dels acampats de València es dirigeix avui a peu cap a Madrid

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El moviment del 15-M va renéixer ahir amb una manifestació multitudinària a Barcelona, que va aplegar més de cent mil participants (50.000 segons la policia i 250.000, segons l’organització). Després dels aldarulls de la setmana passada davant el parlament, l’organització va vetllar en tot moment per a evitar tota mena d’incidents i la marxa es va desenvolupar en un clima festiu. També desenes de milers de manifestants van aplegar-se al centre de València i en moltes ciutats més del país.

La d’ahir va ser la protesta més multitudinària a Barcelona des que va sorgir el moviment dels indignats, el 15 de maig. L’acampada havia convocat tothom a la plaça de Catalunya, que va omplir-se de gom a gom amb gent dels barris i de les ciutats del voltant. Tanta n’hi havia que, quan la capçalera de la marxa va arribar al final del recorregut, al Pla de Palau, a les 18.15, encara hi havia centenars de manifestants que no havien sortit de la plaça de Catalunya i, a les 20.00 tota la Via Laietana era encara ocupada per manifestants.

Entre els assistents, de perfil heterogeni i moltes procedències, hi havia joves, grans, estudiants, desocupats, nens i famílies senceres, darrere el lema ‘El carrer és nostre, no pagarem la seva crisi’. Van cridar contra les retallades i l’actual situació econòmica enmig de consignes com ‘Puig dimissió’ i ‘Que no, que no ens representen’; també hi va haver crides a la vaga general i a l’absolució dels detinguts del 15 de juny pels incidents de la Ciutadella. ‘L’estaca’, la cançó de Lluís Llach, va sonar força vegades durant la manifestació, que va transcórrer en un to pacífic i reivindicatiu. I és que els ‘indignats’ tenien un equip de seguretat propi per a evitar la presència de violents, car volien que la manifestació fos pacífica, per mirar de desmarcar-se, així, dels incidents de dimecres davant el parlament.

La manifestació es va acabar al Pla de Palau i la policia va blindar el parc de la Ciutadella per a evitar que hi entrés ningú. Tot amb tot, cap al vespre van deixar passar la gent i un centenar de manifestants, que al cap d’una hora ja eren uns quatre-cents, es van concentrar davant el parlament, custodiat per la policia. Després d’alguns moments de tensió, en què els mossos van posar-se els cascs i els escuts antiavalots, poc abans de les deu del vespre, els concentrats van anar-se’n.

Milers d’indignats a València i Palma

Els carrers del centre de València també es van omplir de manifestants, sota el lema ‘El futur és nostre’. La marxa va sortir de la plaça de l’Ajuntament, on encara hi ha l’acampada, i es va dirigir cap a la delegació del govern espanyol. Durant la marxa, amb música i en to de festa, els 80.000 manifestants, segons l’organització, van cridar contra el pacte de l’euro, les retallades i també contra el govern de Francisco Camps.

A Palma, entre 3.000 i 5.000 indignats també van sortir al carrer, darrere una pancarta que feia: ‘La seva democràcia fa pudor, posem la nostra en acció.’ Gent de totes les edats portava pancartes amb lemes com ara ‘Retallau privilegis, no drets’, ‘Tots els nostres estafadors estan ocupats, si us plau esperau indignats’ i ‘Democràcia en construcció, disculpau les molèsties’. La manifestació de Palma era el corol·lari d’una setmana amb alguns incidents a l’acampada, com l’esclat d’una paperera que algú havia omplert de petards, o el llançament d’una bengala encesa contra les tendes de l’acampada.

També hi va haver protestes en ciutats com Alacant, Castelló, Girona, Lleida, Tarragona; i, a fora del país, a Madrid, on la gernació dels manifestants va omplir el centre de la ciutat, i a París, on la policia va detenir un centenar de manifestants que havien fet una seguda.

Els acampats de València marxen cap a Madrid

L’acampada de València ha organitzat una marxa popular que ha sortit avui de la ciutat en direcció cap a Madrid. Tenen previst de completar en 34 dies més de 500 km, durant els quals visitaran una trentena de municipis per explicar el moviment del 15M i fer-hi assemblees. Calculen que arribaran a Madrid el 23 de juliol, i allà participaran en una gran trobada amb altres marxes que hauran arribat d’altres punts de l’estat.  

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any