Els indignats es manifesten arreu del món

  • Més de nou centes manifestacions en tots els continents expressen una protesta global contra les polítiques econòmiques i el sector financer · Les manifestacions més grans a Roma, Madrid i Barcelona · De Girona a Elx hi ha manifestacions també arreu del país · Greus incidents en la marxa de Roma

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El moviment dels indignats va viure ahir una jornada d’èxit en protagonitzar manifestacions en centenars de ciutats de més de vuitanta països. De Sidney a San Francisco, amb un èmfasi especial a Europa, els manifestants van protestar les polítiques econòmiques del govern i van atacar el sistema financer i les seves institucions.

Només a Roma un grup de manifestants va provocar importants destrosses. A la resta del món els incidents van ser menors amb grans manifestacions tenint lloc especialment a Roma mateix, a Madrid i a Barcelona. A Londres Julian Assange, de Wikileaks, va fer una aparició sorpresa i va arengar els manifestants.

Èxit a Barcelona i a València

Al nostre país les dues manifestacions principals van ser a Barcelona i a València. La de Barcelona va ser una gran demostració de força amb 60.000 persones desfilant segons la policia i 400.000 segons els organitzadors.

La manifestació va arrencar al voltant de dos quarts de sis de la tarda de la plaça de Catalunya sota el lema ‘Units per un canvi global. Res a perdre, tot per guanyar’ i ha recorregut els principals carrers de la capital catalana fins arribar a Arc de Triomf. A la seva fi, els manifestants han llegit un manifest en contra de les retallades socials dels governs i reivindicant una “veritable democràcia”.

En el manifest els manifestats asseguraven que el 15-M ha trencat fronteres. Després dels fets del Parlament, els ‘indignats’ havien volgut que aquesta fos una protesta “pacífica” denunciant les polítiques d’austeritat dels governs i les retallades socials que “generen un increment de les desigualtats” i són un “atac frontal contra els drets socials”.

A València els manifestants han col·lapsat la plaça de Sant Agustí a l’hora de l’inici de la manifestació. La marxa l’obria un gran camió pancarta i l’ambient era majoritàriament festiu i reivindicatiu alhora. Alguns assistents comentaven que aquesta manifestació havia superat la del 19 de juny passat, a la qual es van comptabilitzar unes 80.000 persones. Toni Parrilla, un dels manifestants, ha dit que el propòsit de la manifestació és ‘continuar despertant consciències’.També a Castelló, Alacant, Elx i diverses poblacions de La Marina s’han fet concentracions i manifestacions.

A Alacant els organitzadors parlen de vint mil manifestants, que curiosament han hagut de variar lleugerament la ruta prevista, en ensopegar amb una processó. A Elx han estat dues mil les persones que s’han manifestat entre la plaça dels Algeps i la Basílica.

A Tarragona la indignació per les retallades en la sanitat ha estat molt present a la marxa. Bona part de les pancartes anaven en aquest sentit i moltes de les agrupacions veïnals que hi ha participat es feien sentir com a afectats pels tancaments a Centres d’Atenció Primària i aprimament de llits i serveis en els hospitals del territori.

Més de 4.000 persones segons fonts de l’Acampada Girona i 1.600 segons la Policia Municipal han recorregut també els principals carrers de la ciutat de Girona. Els actes previs a la manifestació han començat a les 5 de la tarda a la plaça Catalunya amb el taller de pancartes. La manifestació ha sortit de la plaça del Barco, situada al barri de Santa Eugènia, fins a l’avinguda Jaume I. Després, els manifestants s’han acostat a la plaça Pompeu Fabra on han llegit un manifest davant la seu de la Generalitat. El nombre de manifestants ha anat augmentat a mesura que s’acostaven al centre de Girona. Posteriorment s’han dirigit a la plaça Catalunya, el carrer Santa Clara i després fins a la plaça Constitució on han llegit un manifest i han donat per finalitzada la manifestació.

Durant tot el recorregut els protestants han cridat consignes com ‘això no és una crisi, es diu capitalisme’, ‘capitalisme és precarietat’, ‘que la crisi la paguin els rics’, ‘li diuen democràcia i no ho és’ o ‘digue’m Mas a quina mútua vas’. També han cantat la cançó ‘L’estaca’ de Lluís Llach i ensenyaven multitud de pancartes on es podia llegir ‘els nens ens mereixem un món millor’, ‘no ens falten diners sinó menys lladres’, entre d’altres. A Lleida la manifestació ha reunit menys manifestants, que han cridat contra els polítics en passar per davant de la Paeria.

A Palma també hi ha hagut una manifestació, que ha agrupat deu mil persones, segons els organitzadors.

Multituds en les capitals europees

En un bon grapat de capitals europees hi ha hagut també manifestacions, entre les quals destaquen les de Roma, Madrid i Berlín. Algunes que s’esperaven multitudinàries, com la d’Atenes, no ho han estat mentre que a Londres la concentració també ha estat petita però ha comptat amb la presència de Julian Assange, de Wikileaks, que s’ha dirigit als manifestants.

A Roma més de 200.000 persones s’han concentrat en una manifestació que s’ha vist trencada pels incidents provocats per l’anomenat Black Block. La capital italiana ha vist els incidents més greus de la jornada, amb desenes de ferits, de cotxes cremats i destrosses. Pels organitzadors, la mobilització del 15 d’octubre pretén ésser un punt d’inflexió tant per al panorama mundial com per al moviment del 15-M mateix, que després de cinc mesos d’activitat segueix l’estratègia d’internacionalitzar la protesta, com passa aquestes últimes setmanes als EUA amb el lema Occupy Wall Street.

A Londres la policia ha fet unes quantes detencions en les topades que hi ha hagut amb els indignats. Els manifestants, uns quants milers, s’han aplegat a les portes de la borsa londinenca. De manera inesperada, Julian Assange ha fet acte de presència al principi de la concentració, rodejat de guardespatlles. L’arribada d’Assange, que està en llibertat condicional en una mansió prop de Londres a l’espera d’una possible extradició a Suècia, on està processat per violació, ha generat crits d’alegria.
‘Donem suport a aquesta marxa perquè el sistema bancari a Londres és receptor de diners de la corrupció’, ha dit el fundador de Wikileaks a les escales de la Catedral de Saint Paul. La policia de Londres, Scotland Yard, molt criticada per la tèbia resposta durant els disturbis d’agost i les protestes estudiantils anteriors, ha preparat un dispositiu impressionant per evitar més incidents.

En moltes ciutats europees hi ha hagut manifestacions d’un abast menor.

Presència arreu del món

Un focus d’atenció especial era la ciutat de Nova York on l’ocupació de Wall Street ha aconseguit revifar el moviment globalment. Uns vint mil manifestants es van concentrar a Times Square, col·lapsant el centre de Manhattan en un ambient tens per moments, degut al marcatge de la policia.

També en dotzenes d’altres ciutats d’Amèrica, entre les quals Toronto San Francisco, Mèxic o Lima, hi ha hagut concentracions i manifestacions. A Àsia i el Pacífic hi havia hagut les primeres concentracions del dia amb escasa participació en ciutats com Sidney o Manila.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any