Mil creus per a purgar el dolor

  • L'artista Marc Sellarès construeix centenars de creus amb les restes dels arbres que es van cremar el juliol passat

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
07.05.2016 - 22:00

L’estiu passat el foc va devorar 1.293 hectàrees de vegetació forestal de les comarques de l’Anoia i el Bages. Les flames van arribar fins a la zona de Sant Salvador de Guardiola, on molts voluntaris van suar sang per a evitar que les flames penetressin a la zona de Montserrat. Entre ells hi havia l’artista Marc Sellarès, que recorda aquell incendi construint creus a partir dels arbres cremats. ‘El bosc de les creus’ és una obra ingent amb 750 crucifixos que omplen turons i turons de terra cremada, una estampa d’allò més dramàtica.

El 1980 el foc havia cremat els mateixos boscos: ‘Només tenia set anys i va ser molt traumàtic’, recorda Selllarès. Vint-i-cinc anys més tard el paisatge negre i desolador s’ha tornat a repetir. Després de l’incendi d’aquest estiu passat Sellarès va proposar-se de fer una intervenció artística al bosc, un ritual de dol, com ell diu. El primer propòsit era esculpir un dels arbres cremats: modificar-lo, buscar una fórmula que li donés sentit. Però de prova en prova va veure que hi havia un símbol més fàcil i amb el qual expressar el dolor que sentia: la creu.

Amb les seves mans, hores penjat a dalt d’una escala, aquest artista bagenc ha aconseguit fer 750 creus del no-res. Arribarà aviat a les 1000 i llavors ho deixarà. L’obra ja estarà completada. Depenent de l’arbre li ha estat més o menys difícil poder instal·lar la creu, sempre a cop de mall, però calcula que haurà dedicat uns vint minuts de mitja a cada una de les que ha aixecat. Calculadora en mà els comptes són ràpids: 15.000 minuts, és a dir, 250 hores per modelar aquest paisatge.

‘És una intervenció efímera. La fusta s’anirà podrint i caurà. D’aquí a vuit o deu anys l’obra tindrà encara més força perquè s’haurà deteriorat. Algunes no s’aguantaran dempeus i el paisatge serà més desolador’, explica Sellarès. L’evolució es podrà seguir en directe a la carretera BP-1101 (vegeu la ubicació aquí), des d’on hi ha les millors vistes del bosc de les creus.

Un trampolí artístic
L’espectacularitat de l’obra ha atret moltes mirades, no només aquí sinó arreu del món. Va ser portada del Wall Street Journal -l’edició europea, matisa Sellarès- i en altres mitjans internacionals com detalla aquest recull de premsa fet pel mateix artista. Tot plegat li ha obert portes en el món artístic: ‘Això dóna visibilitat a totes les obres que havia fet fins ara. Funciona així el món de l’art. Allà on posen el focus, tot passa a ser bo’, reflexiona Sellarès, bomber de professió però amb més de 150 exposicions a l’esquena.

Fins i tot Arte sostenible, que es dedica a fomentar projectes artístics relacionats amb el medi ambient, vol exportar aquesta idea als boscos de l’Amazones, on hi ha un greu problema amb incendis forestals provocats per a poder extreure més ràpidament la fusta i plantar l’oli de palma.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any