El foc d’Òdena ja ha cremat 550 hectàrees

  • S'han desallotjat les urbanitzacions Montserrat Park i Bosc Gran, dos restaurants i una quinzena de persones d'una casa rural

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
26.07.2015 - 18:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El foc forestal d’Òdena (Anoia) ja ha cremat unes 550 hectàrees de vegetació, segons els serveis d’emergències, i ha obligat a desallotjar les urbanitzacions de Montserrat Park i d’El Bosc Gran, els clients de dos restaurants i una quinzena de persones d’una casa de turisme rural. Un centenar de dotacions dels Bombers de la Generalitat, 17 aèries i 87 terrestres, treballen en l’incendi, que crema sense control i que ha obligat a tallar les carreteres C-37 i C-37z. Els efectius centren els esforços en el flanc esquerre i el flanc dret, proper a la urbanització Montserrat Park. El foc s’ha declarat entre els paratges de Samuntà i la Serra Alta direcció est.

Un lector de VilaWeb ens ha fet arribar aquest vídeo d’Aleix Closas d’imatges espectaculars del foc des de Can Massana:

Aquest és el primer gran incendi de l’estiu i, segons els Bombers, continua descontrolat i serà difícil d’estabilitzar a causa del vent. El foc, que hauria començat a dos quarts de dues del migdia en una zona de conreus, s’ha estès cap a zona forestal empès pel vent de Ponent.

Un centenar de dotacions dels Bombers, 87 vehicles terrestres i 17 mitjans aeris -2 helicòpters de comandament, set helicòpters bombarders i vuit avions de vigilància i atac- treballen en les tasques d’extinció de l’incendi. A més, els Bombers de la Generalitat han demanat un hidroavió, tres VA’s i un KAMOV al ministeri d’Agricultura i Medi Ambient. Fins al lloc també s’hi han desplaçat efectius del Cos d’Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i una quinzena de dotacions dels Cos de Mossos d’Esquadra.

Com a mesura preventiva, els Bombers han hagut d’evacuar dos restaurants (Els Cubs i Cal Frare de Maians), les urbanitzacions de Montserrat Park (al municipi del Bruc) i del Bosc Gran i una quinzena de persones que estaven a la casa rural Can Oller de la Guàrdia.

Segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT), continuen tallades les carreteres C-37 i C-37z en els dos sentits de la marxa al seu pas per Òdena.

Pel que fa a l’evolució de l’incendi, els Bombers de la Generalitat estan centrant els esforços en el flanc esquerre i en la part del flanc dret, que és pròxim a la urbanització Montserrat Park. Fins ara ha estat bufant el vent de ponent i empenyia les flames cap al municipi de Sant Salvador de Guardiola, al Bages. Amb tot, el vent està canviant de direcció, ja que entra la marinada, que anirà a més de cara al vespre i farà girar les flames cap al nord.

En el moment de l’incendi hi havia una humitat relativa del 20% i, segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, al capvespre s’espera l’entrada de la marinada que farà pujar les humitats fins al 80%.

Activada l’alerta del pla Infocat

Protecció Civil ha activat en fase d’alerta el pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya, l’Infocat. L’alerta respon al gran nombre de mitjans d’extinció que hi treballen, la complexitat de les tasques d’extinció per l’entrada de vent de ponent i al gran volum de trucades que ha rebut el 112 -651 fins a les 16.00 hores- en relació amb aquest incendi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any