Ximo Puig, nou president de la Generalitat Valenciana

  • Ha pres possessió del càrrec exigint un millor finançament i una reforma constitucional

VilaWeb
Redacció
28.06.2015 - 11:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ximo Puig és, des d’aquest matí, el nou president de la Generalitat Valenciana. El dirigent socialista ha pres possessió del càrrec aquest diumenge després d’haver estat investit dijous amb els suport de Compromís i part de Podem. Puig ha promès sobre l’estatut i la constitució espanyola acatar ‘sense engany’ les lleis i guardar fidelitat a la Generalitat Valenciana. L’ex-batlle de Morella esdevé, així, el sisè cap del Consell, i el segon socialista que ocupa el càrrec, vint anys després de Joan Lerma.

Uns tres-cents convidats han acudit a la presa de possessió de Ximo Puig, entre ells el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero o el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. En representació del govern de l’estat espanyol, ha acudit el ministre d’Exteriors José Manuel García Margallo. 

El ple s’ha iniciat amb la promesa del càrrec per part del Molt Honorable president de la Generalitat Valenciana. Amb la formula ‘promet que, aitant com tindré el càrrec de president de la Generalitat, acataré la Constitució i l’Estatut d’Autonomia, sense engany, i guardaré fidelitat a la Generalitat’, Ximo Puig ha promès sobre l’Estatut d’Autonomia.

Posteriorment, el nou president s’ha adreçat a la cambra per efectuar la proposició en què ha citat Raimon, Joan Fuster, Max Aub, Antonio Machado, Francesc de Vinatea i ha conclòs amb una frase de Jaume I. El nou president ha recordat l’autogovern valencià assenyalant que ‘el vell poble valencià te molt més de 32 anys d’història. Les nostres arrels han de veure amb l’antic Regne de València que durant segles impulsà moments d’extraordinària esplendor com a potència mediterrània’.

Ximo Puig ha agraït als valencians el seu esforç ‘per obrir les portes a un nou temps’ i tot seguit ha citat Raimon per primera vegada dient que s’iniciava ‘un temps que poc a poc farem nostre, d’un país que ja anem fent’. Tot seguit, el cap del Consell ha tingut unes paraules de suport a les famílies de les víctimes dels atemptats a Tunísia, França i Kuwait de divendres. El cap del Consell també ha tingut un agraïment per tots els varen lluitar per l’autogovern i ha reconegut ser conscient ‘de la gran responsabilitat que assumeixo’ perquè ‘estem immersos en la crisi política, econòmica i social més gran de tota la democràcia’ però ha manifestat ser conscient ‘de les grans capacitats d’aquesta comunitat’. 

Un reclam a Margallo

‘Senyor ministre, el meu govern estarà presidit per una relació amb el govern d’Espanya exigent, lleial i solidària. Que ens tregui del tracte discriminatori i de l’actual marginalitat. La Comunitat no pot aguantar ni un dia més’, ha dit Puig al representant del govern espanyol a l’acte, el ministre Margallo. El nou president ha afegit que detesta el victimisme, ‘però més encara la injustícia. La lleialtat entre espanyola ha de ser en els dos sentits: de la Comunitat a la resta d’Espanya, i de la resta d’Espanya a la Comunitat. No toleraré cap discriminació més ni en finançament autonòmic ni en inversions. Al final el problema valencià és un problema d’igualtat entre espanyols. Volem diàleg, respecte i solucions’. 

Ximo Puig ha promès ser el ‘president honrat d’un poble honrat, el president dialogant d’un poble de paraula, el president d’un poble valent contra les injustícies i el president per a unir els valencians’. ‘Sóc de Morella, un poble en el que com deia Fuster tota la nostra edat mitjana sembla condensada en el seu perfil de fortalesa íntegra. Allí vaig nàixer, en la llarga nit del franquisme, i d’allí són les meues arrels i bona part dels somnis que m’han acompanyat fins aquí. Sí. ‘Vinc d’un silenci profund i molt llarg”, ha dit Puig citant Raimon. 

El nou president ha conclòs la seva intervenció recordant que la seva generació ha vist la recuperació de la democràcia i ha participat en la Constitució però que ara cal reformar-la per renovar el compromís amb les noves generacions. ‘Amar i protegir totes les persones i el poble. Fer regnar la justícia i vetlar perquè els grans no oprimeixin els menuts.’ , ha finalitat Puig llegint una frase de Jaume I i remarcant ‘aquest és el mandat d’aquesta presidència. Vos demano ajuda, comprensió i lleialtat al poble valencià’. 

Després d’aquest acte, Puig s’ha desplaçat al Palau de la Generalitat Valenciana on Alberto Fabra l’ha rebut per fer el traspàs de poders. La institució ha viscut una jornada de portes obertes. Ximo Puig esdevé així el sisè president de la Generalitat Valenciana, el segon socialista després de Joan Lerma (1983-1995). Anteriorment, entre el 1995 i el 2015, l’han precedit els populars Eduardo Zaplana, José Luis Olivas, Francisco Camps i Alberto Fabra.

En un principi era previst que la presa de possessió es fes dissabte, però era el mateix dia que el consell general de Compromís es reunia per ratificar l’acte de govern, de manera que el PSPV va ajornar a avui l’acte. D’aquesta manera, a més, s’ha assegurat que la investidura de Puig a les corts ha sortit ja publicada al BOE.

Informació relacionada:

Els vint compromisos principals de Ximo Puig com a president de la Generalitat

Ximo Puig, investit president de la Generalitat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any