La tertúlia proscrita

Els vint compromisos principals de Ximo Puig com a president de la Generalitat

  • El candidat socialista es compromet en el ple d'investidura a reobrir RTVV, a exigir un finançament millor i a rebaixar la barrera electoral del 5% al 3%

VilaWeb
Redacció
26.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ximo Puig està disposat a fer entendre des del primer dia que hi haurà un gir de cent vuitanta graus en la política de la Generalitat Valenciana. En el discurs d’investidura com a nou president de la Generalitat, va exposar ahir a les Corts Valencianes els seus compromisos com a futur president del consell. Va ser molt remarcable el canvi d’estil i de fons, si més no en el discurs, respecte dels presidents anteriors, del PP. En un discurs íntegrament en català, va anunciar uns quants compromisos en qüestions de gran importància. Els apuntem tot seguit.

—Demanar perdó a les víctimes del metro pel tracte rebut per part de la Generalitat Valenciana tots aquests anys.

—Rebaixar el topall electoral del 5% al 3%, per permetre més pluralitat. Aquesta barrera electoral va fer que EUPV no pogués entrar al parlament per poc, i ahir Puig va tenir un record per a aquesta formació, sense esmentar-la directament.

—Reobrir RTVV.

—Negociar un nou model de finançament per al País Valencià, però mentrestant —d’ara fins a final d’any— procurar un finançament suplementari. Demanar una reunió amb el president espanyol, Mariano Rajoy, per tractar d’una reforma del sistema de finançament

—Impulsar una llei autonòmica per a la funció social de l’habitatge.

—Aturar els casos més greus de desnonaments.

—Aplicar la llei de dependència.

—Obrir menjadors escolars durant les vacances.

—Implantar progressivament la renda garantida de ciutadania.

—Reformar el reglament de les corts per crear la figura del diputat número cent, amb l’objectiu de facilitar la participació de la societat civil en les comissions parlamentàries.

—Fer una auditoria ètica de la Generalitat.

—Reunir-se d’urgència, la setmana vinent, amb la comunitat educativa per a endarrerir al dia 10 de setembre l’inici del curs, a fi de poder organitzar-lo correctament.

—Signar un conveni amb els ajuntaments per a fer una oferta pública i gratuïta d’unitats d’educació infantil de dos a tres anys en 25 centres del País Valencià.

—Reunir-se d’urgència amb els centres educatius que han hagut de suprimir unitats d’educació infantil i estudiar en quins casos hi ha prou famílies per a tornar-les a obrir al setembre.

—Suprimir el copagament dels medicaments als pensionistes amb una pensió inferior als mil euros.

—Impulsar una llei valenciana de mesures de prevenció i protecció integral contra la violència masclista.

—Elaborar un pla específic per a la gent desocupada.

—Impulsar un pla integral de competitivitat turística.

—Refundar l’Institut Valencià de Finances, per a afavorir la competència financera del País Valencià, donant suport a caixes i a cooperatives de crèdit local. Activar un programa de microcrèdits.

—Instar la Sindicatura de Comptes a fer una auditoria integral de la Generalitat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any