La tertúlia proscrita

Ximo Puig, investit president de la Generalitat

  • Podem li va donar un 'suport crític', amb el vot favorable de només 8 diputats dels 13 que té

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció-ACN
26.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El socialista Ximo Puig fou investit ahir nou president de la Generalitat Valenciana amb el suport de 50 diputats, el mínim per a la majoria. PSPV, Compromís i 8 diputats dels 13 de Podem hi van votar a favor; els 44 de PP i Ciutadans, en contra. Podem va dir que si 5 dels seus diputats s’havien abstingut era perquè la formació hi volia donar suport ‘crític’. Ciutadans va justificar el vot en contra pel fet que Compromís formés part del govern. I el PP va defensar que havia estat el partit més votat. Durant la sessió Puig va defensar amb fermesa la millora del finançament: ‘Els valencians estem exhausts d’ofrenar noves glòries a Espanya’, va dir.

Vegeu el tram final del discurs d’investidura de Ximo Puig:

Ximo Puig va ser investit president de la Generalitat Valenciana després de vint anys de governs del Partit Popular. Serà el sisè president des de la recuperació de l’autogovern valencià (el segon socialista, després de Joan Lerma) i governarà amb el suport explícit dels 23 diputats socialistes, els 19 de Compromís (partit que entrarà a formar part del govern) i 8 diputats de Podem. El nou cap del consell, doncs, va sumar els 50 diputats necessaris per a la majoria absoluta de la cambra i va evitar una segona votació.

Puig prendrà possessió del nou càrrec en una nova sessió de les Corts Valencianes diumenge, així que l’aprovació en la sessió d’investidura sigui publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Un dia abans, dissabte, el consell general de Compromís ratificarà l’acord de govern.

Fabra: ‘Al tripartit només l’uneix l’odi al PP’

El síndic del PP, Alberto Fabra, fou el primer de felicitar Ximo Puig. S’acostà al seu escó enmig dels aplaudiments dels diputats favorables i una part dels del PP. En la seva intervenció, Fabra va dir: ‘No permetré que el front d’esquerres faci malbé tot el que s’ha aconseguit.’

El dirigent del PP va dir també que el tripartit només es troba unit per ‘l’odi al PP’ i va anunciar que el seu grup votaria que no: ‘El nostre partit ha estat el més votat, l’opció majoritària de centre preferida per la ciutadania i els 658.000 valencians que ens van donar el seu vot no el volien a vostè com a president.’

Punset: ‘Allà on triomfa la immersió lingüística tornem a l’aldea’

Especialment crítica va ser la portaveu de Ciutadans, Carolina Punset, que ha expressat el seu vot en contra. Segons ella, Ximo Puig ha pactat amb ‘el populisme i el nacionalisme’. Es va centrar en la llengua i criticà la immersió lingüística. Aallà on triomfa la immersió lingüística tornem a l’aldea’, va arribar a dir.

I afegí: ‘No existeix un nacionalisme moderat, sempre és un camí cap a la independència.’ I va remarcar que els estatuts del Bloc (membre de la coalició Compromís) ho preveien així. Va parlar del PSC durant els governs del tripartit al Principat i digué que Ximo Puig perillava d’acabar fagocitat. Li retragué també que hagués dit al discurs d’investidura que els valencians estan ‘exhausts d’ofrenar noves glòries a Espanya’. I ho reblà així: ‘D’ací a “Espanya ens roba” hi ha un pas.’

Oltra remarca el suport necessari per a crear les bases d’un nou país

La portaveu de Compromís, Mónica Oltra, va dir que la coalició donaria suport a Ximo Puig. No ‘amb un xec en blanc’, sinó amb vot a favor ‘necessari per a crear les bases d’un nou país’. Oltra prometé ‘valentia’ i advertí que hi hauria forces que treballarien contra el pacte.

Va dibuixar una nova etapa marcada pel diàleg i va confiar a dur a terme els punts acordats en el pacte del Botànic entre Podem, Compromís i el PSPV-PSOE.

El ‘sí crític’ de Podem

El portaveu de Podem, Antonio Montiel, va dir que la seva formació donaria ‘un sí crític’ a Ximo Puig. Per això 5 diputats dels 13 es van abstenir i la resta hi van votar a favor. ‘No venim a botar foc a la barraca –va dir–. No som gent que vol destruir allò que funciona, volem estar al servei dels ciutadans.’ El diputat assegurà que serien ‘una eina per dur la veu del carrer a les institucions’ i afegí: ‘S’han acabat els partits bombolla, que no fa més que mirar-se el melic, pensant en salaris i comissions.’

 

Informació relacionada:

Ximo Puig: ‘Estem cansats d’ofrenar glòries a Espanya’

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any