L’autor del comunicat del govern sobre els xiulets, ex-redactor d’Arriba?

  • Manuel Roca Basanta treballa ara al Ministeri de Presidència i ho havia fet al diari franquista

VilaWeb
Redacció
31.05.2015 - 11:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol va emetre ahir un dur comunicat condemnant els xiulets que es van escoltar durant la Final de Copa contra l’himne espanyol. Aquí teniu el document, que amenaça amb sancions. Molta gent, al llegir el document, va dubtar de si era fals. El llenguatge semblava d’una altra època. A més a més, les metadades del document encara afegia més misteri. Per metadades s’entén la informació que els documents aporten, més enllà del seu contingut. Per exemple, l’hora quan es va escriure el document, quin programa es va fer servir, i l’autor. Ahir a la nit l’usuari de twitter Cesc (@froVirosez ) va ser capaç de trobar les metadades i identificar l’autor del comunicat del govern espanyol: Manuel Roca Basanta.

VilaWeb s’ha posat en contacte amb Marc Belzunces, l’home que ha fet els mapes electorals de les darreres setmanes a VilaWeb. I Belzunces ha trobat la mateixa informació: el comunicat del govern espanyol es va escriure amb el programa Microsoft Word a les 22:24 i es va acabar a les 23.15. L’autor és Manuel Roca Basanta. ‘Qualsevol lector de VilaWeb que ho vulgui comprovar, i tingui programes d’edició de pdfs, que ho faci. No cal ser enginyer informàtic. Cliques amb el mouse de la dreta, i busques les propietats. I allà et surt l’autor, el dia, l’hora, etc’. Per autor s’entén la persona que primer va instal.lar aquell programa a l’ordinador.

Actualment Manuel Roca Basanta té el càrrec d’assessor al Ministeri de Presidència. Però abans havia estat redactor del diari Arriba. Arriba era l’òrgan oficial dels feixistes espanyols. El diari de la Falange i Francisco Franco. Basanta va ser redactor del diari, tal com es veu en aquesta notícia apareguda al diari ABC el dia de la seva boda. En aquest estudi de la Universitat de Sevilla se’l situa com a cap de secció de 1977 a 1979.

VilaWeb ha trucat aquest matí al domicili del senyor Basanta, a Madrid. Basanta ha confirmat que treballa al Ministeri de presidència, que havia treballat al diari Arriba fa anys, però nega ser l’autor del comunicat. ‘Això es va enviar des del Ministeri. Està obert vint-i-quatre hores, no importa que fossin més de les deu de la nit. No l’he escrit jo. I el fet que aparegui el meu nom com a autor, doncs deu ser perquè al Ministeri fem servir documents conjunts. Tots fem servir el meu programa Word? La veritat, no sé com pot ser que aparegui el meu nom a les metadades. No ho sé. Però jo no l’he escrit

Notícies relacionades:

El govern català es posicionarà al costat de Barça i Athletic per evitar sancions per la xiulada

El govern espanyol eleva el to de les amenaces per la xiulada del Camp Nou

[VÍDEO] L’eixordadora xiulada a l’himne espanyol i al rei

Agressió feixista contra seguidors blau-grana a fora del camp

VÍDEO. L’última obra d’art de Leo Messi

-Editorial de Vicent Partal: Les deu raons que em fan xiular aquesta nit

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any