Els escàndols del pontificat de Benet XVI

  • El pontificat del papa ha estat marcat pels escàndols de pedofília i el cas Vatileaks

VilaWeb
Redacció
11.02.2013 - 13:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joseph Alois Ratzinger va ser nomenat papa el 7 de maig de 2005, als 78 anys, després de dos dies de conclave i dues ‘fumates’ negres. L’elecció de Benet XVI va generar crítiques, centrades en el perfil conservador que feia pensar que enduriria la posició de l’Església respecte qüestions com el matrimoni homosexual, l’abortament o l’ús d’anticonceptius. El seu pontificat ha estat marcat pels escàndols de pedofília a l’Església i l’anomenat cas ‘Vatileaks’; i a casa nostra, també per les visites polèmiques a València i Barcelona.

Els casos de pedofília a l’Església van començar a salta poc després del seu nomenament, amb víctimes i testimonis que van denunciar que havien estat víctimes d’abusos sexuals per part de sacerdots. La polèmica el va apuntar directament quan van aparèixer declaracions de testimonis i investigacions que l’acusaven d’haver amagat abusos sexuals a menors de sacerdots. Un temps després anunciava que portaria a la justícia els responsables dels abusos i admetia que l’Església no havia estat prou ràpida ni vigilant en aquests casos.

Ha fet, en aquests anys, algunes declaracions polèmiques, com quan durant el seu viatge a Galícia va retreure l’anticlericalisme imperant a l’estat espanyol i el va comparar amb el de la Segona República. També van ser fortament criticades les paraules del predicador de la Casa Pontifícia, que durant l’ofici del Divendres Sant del 2010 va comparar els atacs al papa pels casos de pedofília amb ‘els aspectes més vergonyosos de l’anti-semitisme’. Benet XVI, bavarès i que havia format part de les Joventuts Hitlerianes, també ha estat protagonista de gestos històrics, com la condemna al nazisme que va fer poc després de ser nomenat papa.

En el seu pontificat, ha visitat dos cops el país, i en tots dos casos la visita ha anat acompanyada de forta polèmica. El juliol del 2006 va anar a València, on setmanes abans havia començat la campanya ‘Jo no t’espere’, que va mobilitzar centenars de persones en contra de la seva visita. I fa dos anys tornava per proclamar basílica la Sagrada Família de Barcelona. També en aquella ocasió hi va haver protestes al carrer.

L’últim gran escàndol ha estat l’anomenat ‘Vatileaks’, en què el seu majordom personal, Paolo Gabriele, va ser condemant per haver robat i filtrat documents confidencials del Vaticà. Finalment, Benet XVI el va indultar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any