El Vaticà compara els atacs al Papa amb ‘el pitjor anti-semitisme’

  • Ho va dir ahir el predicador de la Casa Pontíficia en l'ofici del Divendres Sant a la Basília de Sant Pere · El Papa encara la Pasqua en plena polèmcia per les acusacions d'haver amagat abusos sexuals a menors

VilaWeb
Redacció
03.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El predicador de la Casa Pontifícia, el pare franciscà Raniero Cantalamessa, va dir ahir en l’ofici del Divendres Sant a la Basílica de Sant Pere i en presència del Papa i de milers de fidels, que els atacs al Papa sobre la pedofília ‘recorden els aspectes més vergonyosos de l’anti-semitisme’. Aquesta comparació, que va fer llegint una carta ‘d’un amic jueu’ en solidaritat amb el pontífex, ja ha indignat diverses associacions jueves i també de víctimes d’abusos. D’aquesta manera el Vaticà endureix els atacs contra els mitjans de comunicació que han destapat els escàndols. Cantalamessa també va condemnar els abusos sexuals, dels quals va dir que ‘ja se n’ha parlat prou’. També va comparar aquests abusos amb la violència de gènere i va instar els homes a demanar perdó a les dones.

El Vaticà ha emès un comunicat en el que diu que Cantalamessa parlava a títol personal i que les seves opinions no són les del Papa. Cal recordar, però, que Cantalamessa és el predicador personal del Pontíex i l’únic home autoritzat a pregar per a ell.

Aquesta és una Pasqua complicada pel Vaticà, especialment per Benet XVI, que també s’ha vist esquitxat per l’escàndol, car segons que han publicat diversos mitjans, el primer dels quals The New York Times (llegiu-ne l’article), el Papa podria haver tingut coneixement, quan era bisbe de Múnic, d’abusos sexuals a menors que no a denunciar.

El Vaticà ja va respondre a aquestes acusacions atacant els mitjans de comunicació i argüint ‘un anti-cristianisme radical i demencial que s’està estenent per Europa’, en paraules del secretari d’Estat de la Santa Seu, Tarcisio Bertone.

L’Església alemanya diu que no va ajudar prou les víctimes d’abusos

Qui sí que es va referir ahir de manera clara als abusos sexuals a menors fou el president de la Conferència Episcopal Alemanya, l’arquebisbe Robert Zollitsch: va demanar disculpes als fidels en nom de l’Església Catòlica alemnanya per no haver prestat prou ajuda a les víctimes. En un comunicat, va dir que l’Església Catòlica alemanya havia comès ‘errors en no ajudar les víctimes d’abusos sexuals comesos pel clergat’ i va afegir que espera que aquesta Pasqua serveixi per emprendre ‘un nou començament per a l’Església, que es necessita amb urgència’.

Alhora, va dir que aquests casos pederàstia destapats recentment han omplert l’Església de ‘dolor, horror i vergonya’. Per Zollitsch, l’Església no va ajudar prou ‘per causa d’una concepció de la seva imatge falsament entesa’. ‘Això és una realitat’, va admetre, i va instar els fidels a fer les oracions de Divendres Sant per a les víctimes, ‘els cossos i les ànimes de les quals va ser ferides’.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any