El Divendres Sant més complicat de Benet XVI

  • El papa encara les festes de Pasqua en plena polèmica per les acusacions d'haver amagat abusos sexuals a menors de sacerdots de l'Església

VilaWeb
Redacció
02.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Coincidint amb el cinquè aniversari de la mort del Papa Joan Pau II, Benet XVI presideix avui la missa de celebració de la Passió del Senyor a la basílica del Vaticà en un context complicat, marcat per les acusacions d’haver amagat els casos d’abús sexual a menors per part de sacerdots de l’Església catòlica. A la missa del Diumenge de Rams, Benet XVI va dir no sentir-se ‘intimidat per les injúries de l’opinió dominant’. Malgrat que va voler evitar de parlar directament de la polèmica, el papa va dir que ‘l’home, a vegades, cau molt avall, a nivells vulgars i s’immergeix en el pantà del pecat i la falta d’honradesa’.

La polèmica dels casos d’abús sexual a menors afecta directament Benet XVI des que una víctima va denunciar que aquest havia amagat el seu cas quan era bisbe de Múnic. De fet, el New York Times va publicar el resultat de les seves investigacions, segons les quals Ratzinguer va saber que un sacerdot pederasta havia tornat a cometre abusos en la seva diòcesi a principi dels anys vuitanta.

Enmig de les acusacions, enguany ha estat la primera vegada des de l’inici del pontificat ara fa cinc anys que Benet XVI ha utilitzat el papa-mòbil descobert per a la processó de Rams davant de milers de fidels i pelegrins a la plaça de Sant Pere. El portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, ha justificat, tanmateix, l’ús del vehicle perquè tots els assistents poguessin veure el Papa. Després de la missa d’avui a la basílica i de la celebració del Via Crucis aquesta nit, Diumenge de Pasqua Benet XVI es tornarà a dirigir als pelegrins congregats a la plaça Sant Pere des del balcó de la basílica.

La dimissió del bisbe irlandès John Magee

Fa poc més d’una setmana, el papa Benet XVI va acceptar la dimissió del bisbe irlandès John Magee, de 73 anys i ex-secretari privat de Joan Pau II, acusat de mala gestió pels casos d’abús sexual a la seva diòcesi de Cloyne. Magee va presentar la renúncia al càrrec i es va apartar del govern de la diòcesi fa un any, arran de la publicació d’un informe en què era acusat de no haver pres les mesures necessàries contra dos sacerdots pedòfils.

El cardenal Schoenborn reconeix que l’Església ha mentit

Però aquesta dimissió no era sinó un primer cas d’una cadena fets que s’han anat succeint aquests darrers dies. Aquesta setmana, el cardenal austríac Cristoph Schoenborn ha reconegut que l’Església va mentir en negar els abusos sexuals a menors. El màxim representant de l’Església a Àustria va demanar perdó públicament i va mostrar el seu penediment pels nombrosos casos d’abusos sexuals comesos per religiosos.

L’arquebisbe de Viena va fer aquest pronunciament durant una multitudinària cerimònia a la catedral de Sant Esteve, on diverses víctimes van explicar la seva dura experiència i van mostrar el seu enuig amb l’Església.

3.000 denuncies en 9 anys

El responsable de l’Oficina Disciplinària del Vaticà, Charles J. Scicluna, va comptabilitzar 3.000 acusacions contra sacerdots diocesans i religiosos referides a delictes comesos els darrers 50 anys. D’aquests casos, el 60% són denúncies d’efebofilia, això és l’atracció sexual pels adolescents del mateix sexe, el 30%, per relacions heterosexuals i el 10%, per pedofilia.

El Papa té immunitat i no declararà en cap judici

El papa Benet XVI, acusat per alguns dels advocats de les víctimes d’abusos sexuals de ser l’últim responsable dels encobriments a bisbes i eclesiàstics, no pot ser cridat a testificar en cap judici perquè té immunitat com a cap de l’estat del Vaticà. Així ho va assegurar ahir en una entrevista al diari italià Corriere della Sera el líder de la justícia vaticana, Giuseppe dalla Torre. L’entrevista arribava el mateix dia que el Papa va celebrar la missa que marca l’inici de la Setmana Santa, i en la qual va evitar fer qualsevol referència als escàndols de pederàstia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any