Recordant Lluís Companys, setanta-dos anys després d’ésser afusellat

  • Els partits participen avui en els actes d'homenatge al president assassinat

VilaWeb
Redacció
15.10.2012 - 09:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa setanta-dos anys el president de la Generalitat, Lluís Companys, va ésser afusellat al castell de Montjuïc de Barcelona. Com cada any, molts ciutadans, partits i col·lectius homenatgen la seva figura amb ofrenes florals a la seva tomba. Esquerra, el partit del president màrtir, ha fet una marxa de torxes a la matinada fins el Castell de Montjuïc, amb parlaments finals de Patrícia Gomà, Oriol Amorós i Oriol Junqueras. Precisament el candidat a la presidència d’ERC ha publicat al seu bloc ‘L’execució de Lluís Companys‘, on repassa la matinada del 15 d’octubre de 1940 al castell.

En l’acte al fossar de Sant Eulàlia del Castell de Montjuïc, ERC ha fet una marxa de torxes i una ofrena floral, i ha recordat que l’ex-president de la Generalitat ‘exemplifica i encarna l’esforç de moltes generacions per aconseguir un país lliure i just’. El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha dit: ‘Cada vegada que ens acostem al nostre somni, que tenim a les nostres mans el paradís desitjat és especialment rellevant recordar tots aquells que han fet possible que avui estiguem aquí’, ha continuat Junqueras, que ha augurat ‘hores decisives pel nostre país’.

Per la tomba de Companys al cementiri de Montjuïc, també hi passen avui al matí els dirigents de CiU, el PSC, ICV-EUiA i Solidaritat. Institucionalment, a les deu fan una ofrena floral conjunta el president de la Generalitat, Artur Mas, la presidenta del parlament, Núria de Gispert, i el batlle de Barcelona, Xavier Trias.

A les onze s’inaugura al Castell de Montjuïc l’exposició ‘Retrat Companys‘, amb imatges del president del Fons de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Fora de Barcelona, es fan ofrenes florals a Girona (12.00) i al Tarròs (18.00), el poble d’on era el president afusellat. Dissabte ja es va fer un homenatge al cementiri de l’oest de Perpinyà, organitzat pel Cercle Alfons Mias, i ahir diumenge l’arenyenc Marc Soler va convocar la segona piulada multitudinària en honor del president a Twitter. Com l’any passat, la mobilització digital es va convocar entre les 19.40 i 20.12, hores i minuts que, simbòlicament recordaven els setanta-dos anys que han passat des de l’afusellament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any