Arrenca el curs escolar al País Valencià amb més retallades, menys alumnes i el polèmic plurilingüisme

VilaWeb
Redacció
07.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El curs escolar d’infantil i primària arrenca avui al País Valencià amb l’estrena del polèmic programa plurilingüe, una norma aprovada amb l’oposició de la comunitat educativa i que dobla les hores lectives en anglès i redueix les hores en català. El programa s’aplicarà des d’avui als quaranta-cinc mil alumnes del primer curs del segon cicle d’infantil. El curs 2012-2013, amb 773.110 alumnes (11.081 menys respecte a l’any passat, sobretot en les primeres etapes educatives), també comença amb l’efecte de les retallades en educació i les primeres protestes convocades per la Plataforma per l’Ensenyament Públic.

Aquesta plataforma, que integra els sindicats educatius, Escola Valenciana i associacions de mares i pares, ha convocat a primera hora del matí, abans de l’entrada dels alumnes, concentracions de protesta a la porta de les escoles.

Segons els sindicats, la política de retallades de la Generalitat es concreta a l’educació amb mesures com l’augment de la ràtio d’alumnes per classe (fins a trenta-dos) i la reducció de beques de menjador, transport i llibres. Tot plegat, diuen, pot causar ‘un deteriorament de la qualitat de l’ensenyament’ i comportar, en alguns casos, retrocedir trenta anys les condicions d’impartició de l’educació al País Valencià. Hi afegeixen, encara, la constant reducció de professorat, de 55.000 el 2010 a 50.000 enguany.

Els sindicats també denuncien que el curs 2012-2013 es manté la política de substitució de centres públics per concertats, amb un transvasament de l’1,3% de l’alumnat enguany de l’escola pública a la concertada.

Polèmic decret de plurilingüisme

L’altre gran focus de polèmica en aquesta arrencada del curs és la implementació del decret de plurilingüisme, aprovat el mes d’agost pel Consell i que estableix dos programes, el programa plurilingüe en valencià (PPEV) i el programa plurilingüe en castellà. En tots dos s’ha de fer en anglès una assignatura, pel cap baix; en el programa valencià, hi ha una assignatura en castellà a més de la de llengua; i en el programa castellà, passa a la inversa: hi ha una assignatura no lingüística que es fa en català.

La comunitat educativa ha criticat que el consell hagi aprovat el decret sense gens de consens. I és que el document final no inclou cap dels punts proposats per Escola Valenciana i les universitats públiques. A més, Escola Valenciana avisa de la desaparició dels programes d’immersió lingüística i de la paralització de la normalització de la llengua des de l’escola.

 

Opinions contundents:

Vicent Moreno: ‘El decret de plurilingüisme és un pas enrere’

Ximo Puig: ‘El PP vol posar en qüestió la potència vehicular del valencià

Marga Sanz: ‘És un cop letal a la normalització del valencià

Enric Morera: ‘El decret és part de l’estratègia recentralitzadora del PP

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any