Opinió

 

1/73>

Marga Sanz

07.08.2012

Marga Sanz: 'El decret de plurilingüisme és un cop letal a la normalització del valencià'

La Conselleria d'Educació ha acabat aprovant un decret de plurilingüisme d'esquena a la comunitat educativa i a les institucions representatives de la llengua. És un atac frontal a la normalització de la llengua. Tot aquest temps no ha servit més que per atabalar el personal. Les organitzacions socials, com Escola Valenciana, que s'ha mantingut al capdavant de la resposta, han estat molt lleials a l'hora d'actuar en el marc del diàleg polític, i tanmateix la conselleria ha optat per negar tot allò que semblava que prometia. És un cop de mort a la normalització del valencià.


La resposta, la tindrà el president Fabra al setembre, en el debat de política general, en què argüirem la nostra oposició i demanarem el motiu del decret i quina finalitat té, perquè no s'entén que ni tan sols hagen fet cas de les universitats, ni de les entitats i dels sindicats que hi han intervingut. Tots vam fer-hi les nostres aportacions, però sembla que dins el PP ha pesat més la part ideològica que no la cultural i pedagògica --i és així que entenem aquest decret, un decret que hauria d'haver passat per les Corts.


Amb el decret, desapareix una de les línies d'immersió que tenia el valencià, que ara no se situa en cap de les dues opcions. En la línia en castellà, el valencià serà una assignatura, no una línia d'immersió; i la línia valenciana té tants condicionants --s'hi introdueix l'anglès, però també el reforç del castellà-- que tan solament s'escollirà en aquelles zones concretes on el valencià siga llengua hegemònica, però no s'estendrà a la resta del país. Sobretot si, en la pràctica, permeten que els pares elegisquen en referèndum la llengua que vulguen, sense tenir en compte l'opinió dels experts. Damunt, el decret no aconseguix competències ni per al valencià ni per a l'anglès. És, en si mateix, un fracàs.


(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial