L’euro per recepta entra en vigor

  • Segons el Servei Català de Salut, fins a la una s'havien dispensat 70.000 medecines sense gaires incidències

VilaWeb
Redacció
23.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des d’avui, cada vegada que hom compri un medicament a la farmàcia amb una recepta del Servei Català de Salut haurà de pagar un euro més. La mesura, que preveu algunes exempcions, s’aplica malgrat la intenció del govern espanyol de presentar-hi un recurs d’inconstitucionalitat, perquè considera que envaeix competències estatals. També té l’oposició dels usuaris i d’algunes formacions com el PSC i ICV-EUiA, i més tenint en compte que el govern espanyol aplicarà l’1 de juliol una altra mesura de copagament farmacèutic.

Tots dos partits han demanat al govern que derogui l’euro per recepta i Joan Josep Nuet (EUiA) ha dit, fins i tot, que hi farà insubmissió.

També s’hi oposen les associacions d’usuaris i pacients, i els col·legis de farmacèutics i infermeres han criticat l’euro per recepta perquè ‘va en contra de l’equitat del sistema i penalitza els més malalts’. El sindicat Metges de Catalunya, finalment, ha lamentat la imposició d’una mesura que considera injusta.

Aplicació complexa

Queden exemptes del pagament d’aquesta nova taxa les persones que siguin beneficiàries d’una pensió no contributiva, del programa de renda mínima d’inserció, d’una pensió del Fons d’Assistència Social o d’una prestació de la llei d’integració social dels minusvàlids. En total, es calcula que són 127.000 persones.

Perquè s’apliqui, a més, l’import total de la recepta mèdica ha de ser superior a 1,67 euros (IVA inclòs): altrament, la taxa no es pagarà. Si la recepta conté més d’un medicament, solament es pagarà una vegada. En el cas de la recepta electrònica es pagarà un euro per cada envàs. No són afectats per la mesura els medicaments dispensats directament per hospitals, centres de salut o ambulatoris, ni els medicaments contra alguns trastorns metabòlics congènits.

El govern ha establert també un límit màxim de 61 euros l’any per persona, tot i que, com que l’euro per recepta ha entrat en funcionament a mitjan any, aquest 2012 aquests sostre serà de 36 euros. Salut calcula que de mitjana cada català pagarà uns tretze euros l’any amb la nova taxa i espera recaptar anualment uns cent milions d’euros en total.

Qui es negui a pagar l’euro per recepta haurà d’omplir un formulari amb les seves dades per poder-se endur els medicaments. La Generalitat preveu que se’ls apliqui una sanció amb un recàrrec del 20%.

Al juny, la compra de medicaments en les tres mil farmàcies catalanes, sobretot en el cas de malalts crònics i pensionistes, ha augmentat un 20%. Aquesta setmana, de fet, s’ha col·lapsat en alguns moments el sistema informàtic farmacèutic. I avui mateix, en el primer dia d’aplicació, s’han repetit problemes informàtics en algunes farmàcies.

Segons CatSalut, fins a la una del migdia s’havien dispensat 70.000 medicaments a tot Catalunya, una xifra inferior a la d’un dissabte habitual.

Aprofitant l’entrada en vigor de la mesura, CatalunyaCaixa ha anunciat que tornarà l’euro per recepta als seus clients pensionistes.

Notícia relacionada: Quant haurem de pagar de més per als medicaments?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any