Quant haurem de pagar de més per als medicaments?

  • L'euro per recepta entrarà en vigor dissabte, solament a Catalunya · Se suma al 'copagament espanyol', previst per a l'1 de juliol

VilaWeb
Redacció
19.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cada vegada que hom compri un medicament a la farmàcia amb una recepta del Servei Català de Salut haurà de pagar un euro més. Aquesta mesura entrarà en vigor dissabte a mitjanit i no se sap per quant de temps. L’import total de la recepta mèdica ha de ser superior a 1,67 euros (IVA inclòs), altrament, la taxa no es pagarà. Si la recepta conté més d’un medicament, solament es pagarà una vegada. En el cas de la recepta electrònica es pagarà un euro per cada envàs. No són afectats per la mesura els medicaments dispensats directament per hospitals, centres de salut o ambulatoris, ni els medicaments contra alguns trastorns metabòlics congènits.

Les farmàcies controlaran informàticament el límit màxim per persona, fixat en 61 euros anuals (36 euros per aquest 2012). A partir d’aquest import, ja no es pagarà més. Tampoc pagarà qui rebi el PIRMI (la renda mínima d’inserció), la pensió no contributiva (que es paga a qui no ha cotitzat a la seguretat social ni té recursos suficients per a subsistir) o la prestació per minusvalia.

El Departament de Benestar Social i Família té actualment acreditades un total de 127.000 persones en aquestes situacions, i la llista s’actualitzarà cada mes. El Col·legi de Farmacèutics ha explicat que si algú es nega a pagar l’euro al·legant que n’està exempt, les farmàcies dispensaran els medicaments i tramitaran la reclamació a l’administració.

El Servei Català de Salut, que amb la mesura pretén recaptar 100 milions d’euros anuals (50 milions aquest 2012) i reduir el malbaratament de medicaments, ha preparat aquest document explicatiu (pdf). També es pot trucar a Sanitat Respon (061).

I al juliol arriba el ‘copagament espanyol’

A Catalunya la taxa d’un euro per recepta en principi s’afegirà al ‘copagament espanyol’ anunciat fa dos mesos pel govern central, i que podria entrar en vigor l’1 de juliol.

Al País Valencià i a les Illes, en canvi, tan sols hi hauria aquest segon tipus de copagament farmacèutic. Aquesta mesura significa incrementar el cost dels medicaments farmacèutics que actualment subvenciona el sistema públic. Els pensionistes, que actualment no paguen res pels medicaments que consumeixen, n’hauran d’abonar un 10% del preu (amb un límit d’entre 10 i 20 euros cada mes, segons la renda); els treballadors actius que tinguin una renda anual superior als 18.000 euros hauran de passar de pagar un 40% al 50%; i els que tinguin la renda superior als 100.000 euros, hauran d’aportar el 60%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any