Europa press

Logo ep

    L'euro per recepta provoca el juny un augment del 20% a la venda de fàrmacs

    15:2622.06.2012

    Catalunya implanta dissabte una mesura única a Espanya una setmana abans del nou copagament

    BARCELONA, 22 (EUROPA PRESS)

    La implantació de l'euro per recepta a partir d'aquest dissabte a Catalunya ja ha provocat un augment d'entre el 15% i el 20% a la dispensació de fàrmacs durant el mes de juny respecte al mateix mes de l'any passat.

    En declaracions a Europa Press, fonts del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (Cofb) han precisat que l'esmentat augment s'ha produït sobretot perquè la gent "ha avançat la retirada de medicaments" que havien d'adquirir les pròximes setmanes.

    Asseguren que l'augment no correspon a receptes que se signaran més enllà de juny, ja que el sistema sanitari supervisa que no es cursin amb massa marge, així que les persones simplement s'han adaptat "en la mesura de les seves possibilitats".

    Catalunya estrenarà aquest dissabte la taxa farmacèutica, batejada pel Govern català com a "tiquet moderador", una mesura única a Espanya que se solaparà des de l'1 de juliol amb l'entrada en vigor del copagament farmacèutic aprovat pel Govern central, i que preveu l'augment del percentatge que paguen els ciutadans per cada medicina, també els pensionistes.

    El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha insistit que la mesura és "plenament legal", ha reiterat que la intenció és fomentar un consum més responsable de les medecines i un ús més eficient dels recursos sanitaris, i ha calculat que amb la nova taxa es recaptaran uns 100 milions d'euros cada any.

    Associacions d'usuaris i pacients han criticat el projecte i fins i tot han sol·licitat al Govern central que la impugni per evitar la seva aplicació, una eventualitat que no s'ha concretat davant de la petició de la Generalitat que s'entengui que l'objectiu final de reduir el dèficit sanitari és compartit per l'executiu que presideix Mariano Rajoy.

    Addicionalment, els col·legis de farmacèutics i infermeres han criticat l'euro per recepta, al·legant que va contra l'equitat del sistema i penalitza els més malalts, i el sindicat Metges de Catalunya (MC) ha lamentat la imposició d'una taxa que veuen injusta.

    El 2011 el CatSalut va cursar 155 milions de receptes a Catalunya que van suposar un desemborsament de 1.692 milions d'euros, el que, juntament amb els 600 milions que van costar els medicaments dispensats en hospitals, van portar la comunitat que un de cada quatre euros gastats en salut es destinessin a pagar medecines.

    EXCEPCIONS EN EL PAGAMENT

    El Govern català ha exclòs 127.000 persones del pagament: els beneficiaris d'una pensió no contributiva, i els inclosos al programa de la renda mínima d'inserció, a la Llei d'integració social de minusvàlids (Lismi) i en el Fons d'Assistència Social (Fas).

    L'exclusió, tot i això, no supera els pensionistes de l'assegurança Obligatòria de Vellesa i Invalidesa, que no superen els 400 euros mensuals, i les xifres de l'augment de la pobresa fruit de la crisi, que supera ja al 20% de la població, demostren que les excepcions només arribaran a un percentatge mínim dels catalans.

    Alhora, per no penalitzar excessivament els malalts crònics, Salut ha marcat un límit màxim de 61 euros a l'any per persona, una casuística que afectarà al voltant de 800.000 persones cada any --el 30% dels catalans no reben cap recepta--.

    Els usuaris que es neguin a pagar la taxa seran considerats "deutors" de la Generalitat, i per aquesta raó aquesta els reclamarà el pagament i el consegüent recàrrec per morositat; a més hauran d'omplir un formulari amb les seves dades, i si es neguen el farmacèutic no els dispensarà el medicament.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies