Tunísia forma nou govern amb ministres de Ben Alí i membres de l’oposició

  • L'exèrcit ha tornat a carregar a Tunis contra una nova manifestació

VilaWeb
Redacció
17.01.2011 - 16:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre de Tunísia, Mohammed Ghannouchi, ha format nou govern d’unitat nacional, amb alguns dels ministres de Ben Alí i membres de l’oposició. Així, el dirigent del partit Ettajdid, Ahmed Brahim; el del Fòrum Democràtic pel Treball i les Llibertats, Mustafà Ben Jaafar, i el líder del Partit Democràtic Progressista, Nejib Chebbi, ocuparan carteres en el nou gabinet: el primer serà ministre d’Educació Superior; el segon, de Sanitat; i el tercer, de Desenvolupament Regional. En canvi, els ministres de Defensa, Ridha Grira; de Finances, Mohammed Richa Chalghoum; de l’Interior, Ahmed Fria; i d’Afers Estrangers, Kamel Morjane, romandran en els seus càrrecs.

Entre les segones files del govern hi ha també un membre del Partit Pirata, Slim Amamou (Twitter), que ha estat nomenat secretari d’estat de joventut i esports. És el primer cop que un membre d’aquest partit aconsegueix entrar en un govern estatal.

El primer ministre ha anunciat que es redactaria una llei d’amnistia per posar en llibertat tots els presos polítics i que el nou govern investigaria qualsevol persona sospitosa de corrupció o d’haver aplegat una fortuna durant el govern del president deposat.També ha anunciat tres noves comissions: la comissió superior de reforma política, encarregada de revisar la constitució; la comissió nacional sobre malversació i corrupció; i la comissió nacional sobre abusos durant l’últim període de govern.

Ghannouchi va coordinar ahir, per encàrrec del president, Fouad Mebazaa, la ronda de converses amb tots els partits i va anunciar al vespre que ja es constituïa el nou govern. Ghannochi va reiterar la voluntat de convocar eleccions abans de dos mesos i va dir que hi hauria tolerància zero envers els promotors d’aldarulls.

Escepticisme al carrer

Al carrer, la formació del govern s’ha rebut amb escepticisme. La gent diu que no hi confia perquè hi ha les mateixes persones que havien participat en el sistema de Ben Alí. 

Avui hi ha hagut una nova manifestació a la principal avinguda de Tunis, que l’exèrcit ha dispersat amb canons d’aigua i amb trets a l’aire. Els manifestants, un miler aproximadament, protestaven contra la presència del partit governant de Ben Alí, Reagrupament Constitucional Democràtic (RCD), en aquest nou govern.

Durant tot el cap de setmana hi ha hagut aldarulls i, segons que va explicar a VilaWeb la periodista tunisiana Sihem Bensedrine, la situació a Tunis és encara molt insegura.

L’exèrcit va arrestar ahir centenars de membres de milícies armades (vídeo) que presumptament depenien directament del govern derrocat de Ben Alí i que ara actuen sota les ordres d’ex-alts càrrecs de seguretat promovent els saquejos i el desordre públic. Entre els detinguts hi ha el cap de seguretat de Ben Alí, Ali Seriali, l’ex-ministre de l’Interior, Rafik Belhaj Kacem, i un altre ex-responsable de seguretat. Tots dos dirigien presumptament les milícies que causen els aldarulls i saquejos amb el propòsit d’aturar el procés de reconstrucció democràtica que ha començat el país.

Bensedrine explica, també, que diversos joves de tunisians s’han organitzat en comitès de vigilància a tots els barris de Tunis armats amb pals de fusta i telèfons mòbils per avisar l’exèrcit cada vegada que detectin cap atac per part de les milícies. Aquestes milícies, explica, estan molt ben armades, perquè moltes d’elles són formades per ex-policies que s’han mantingut fidels als seus antics caps. Els comitès de seguretat, que van començar a organitzar-se divendres a la nit, s’han multiplicat aquestes darreres hores, un cop s’ha vist que tenien molta efectivitat. Molts tunisians per la seva banda tornen al país mentre la majoria d’estrangers proven de fugir-ne, cosa que ha col·lapsat l’aeroport de Tunis (vídeo).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any