Ben Alí abandona Tunísia i l’exèrcit pren el control

  • Segons informacions d'al-Jazeera · Minuts abans havia destituït tot el govern i havia anunciat eleccions anticipades abans de sis mesos

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.01.2011 - 18:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de Tunísia, Zine el Abidine Ben Alí, ha abandonat el país, que ara està controlat per l’exèrcit, segons informacions d’al-Jazeera. Poc abans, Ben Alí havia decretat l’estat d’emergència per l’augment de les protestes ciutadanes i pel descontrol i la violència que viu el país, especialment la capital, Tunis. Ben Alí també ha destituït tot el seu govern i s’ha compromès a convocar eleccions legislatives anticipades abans de sis mesos. Tot plegat, hores després que s’haguessin intensificat les protestes i que milers de joves haguessin ocupat, una vegada més, els carrers de Tunis aquest matí. Segons diverses fonts, en les darreres hores hi ha hagut una quinzena de morts més. Seguiu l’actualitat de la situació a Tunísia minut a minut a través d’aquesta aplicació del diari Le Monde.

Però els anuncis de Ben Alí no han calmat pas els ànims dels manifestants, que s’han concentrat a davant de la seu del ministeri de l’Interior i han començat a caminar després per la capital, ocupant l’Avinguda de Bourgiba, i reclamant la dimissió immediata del president. En aquests moments hi ha molta tensió als carrers de Tunis, les topades continuen i no es descarta que els incidents augmentin aquesta nit.

Ben Ali, que és al poder des del 1987, havia anunciat dijous a la nit per la televisió nacional una sèrie de mesures per a suavitzar la greu crisi econòmica que viu el país i havia dit que no es presentaria a la reelecció el 2014, any en el qual ell tindria 77 anys.

Protestes a Barcelona

Ahir, a Barcelona, més d’un centenar de manifestants es van concentrar a la plaça de Sant Jaume per demostrar la seva solidaritat amb els pobles de Tunísia i Algèria i per condemnar la repressió dels governs d’aquells països. La majoria eren tunisians i algerians residents a Catalunya i activistes d’organitzacions solidàries, però també hi havia representants de CC OO, UGT, ERC i ICV-EUiA

La periodista tunisiana exiliada a Barcelona, Sihem Bensendrine, va llegir-hi un manifest demanant l’alliberament immediat del país i la fi de les persecucions contra els manifestants. Va denunciar la manca de llibertats democràtiques i l’actitud del govern de Tunísia a l’hora de respondre amb repressions a les demandes de la gent, i que la societat catalana s’impliqués en la injustícia que s’imposa molt a prop d’aquí i on molts ‘han anat a passar les vacances’. 

També va recordar que la revolta es feia per la democràcia: ‘Homes i dones que lluiten per viure dignament, com els nostres veïns del nord.’ Va clamar per la implicació de les autoritats europees, i va puntualitzar: ‘Aquesta vegada no es pot pas parlar del fantasma recurrent del fonamentalisme, perquè és una simple reivindicació social.’

Després del parlament de Bensendrine, el secretari general d’UGT a Catalunya, Josep M. Àlvarez, i el de CC OO, Joan Carles Gallego, van expressar la seva solidaritat amb els treballadors tunisians que reivindiquen el dret de treballar i de guanyar-se la vida dignament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any