Tunísia nomena avui el nou govern de transició

  • Expectació per saber quantes carteres, i quines, ocupen els partits de l'oposició · Els aldarulls han augmentat anit a Tunis, atiats per milícies partidàries de Ben Alí

VilaWeb
Redacció
17.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tunísia anunciarà avui el nou govern, previsiblement d’unitat nacional, que ha d’assegurar la transició a la democràcia. El primer ministre interí, Mohammed Ghannouchi, va coordinar ahir, per encàrrec del president, Fouad Mebazaa, la ronda de converses amb tots els partits i va anunciar al vespre que ja es constituïa el nou govern. L’expectació és gran per a saber quantes carteres ocuparan els partits de l’oposició, i quines seran. Segons algunes fonts,  hi haurà pocs ministres opositors, potser tres. Ghannochi va reiterar la voluntat de convocar eleccions abans de dos mesos i va dir que hi hauria tolerància zero envers els promotors d’aldarulls.

Precisament els aldarulls que hi havia hagut divendres i dissabte va revifar ahir al vespre (vídeo) i han continuat tota la nit. Segons que va explicar a VilaWeb la periodista tunisiana Sihem Bensedrine, la situació a Tunis va empitjorar a última hora d’ahir i és encara molt insegura.

L’exèrcit va arrestar ahir centenars de membres de milícies armades (vídeo) que presumptament depenien directament del govern derrocat de Ben Alí i que ara actuen sota les ordres d’ex-alts càrrecs de seguretat promovent els saquejos i el desordre públic. Entre els detinguts hi ha el cap de seguretat de Ben Alí, Ali Seriali, l’ex-ministre de l’Interior, Rafik Belhaj Kacem, i un altre ex-responsable de seguretat. Tots dos dirigien presumptament les milícies que causen els aldarulls i saquejos amb el propòsit d’aturar el procés de reconstrucció democràtica que ha començat el país.

Bensedrine explica, també, que diversos joves de tunisians s’han organitzat en comitès de vigilància a tots els barris de Tunis armats amb pals de fusta i telèfons mòbils per avisar l’exèrcit cada vegada que detectin cap atac per part de les milícies. Aquestes milícies, explica, estan molt ben armades, perquè moltes d’elles són formades per ex-policies que s’han mantingut fidels als seus antics caps. Els comitès de seguretat, que van començar a organitzar-se divendres a la nit, s’han multiplicat aquestes darreres hores, un cop s’ha vist que tenien molta efectivitat. Molts tunisians per la seva banda tornen al país mentre la majoria d’estrangers proven de fugir-ne, cosa que ha col·lapsat l’aeroport de Tunis (vídeo).

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any