1. Què és el Zika?

Quan parlem del Zika, ens estem referint a un tipus de virus causat per la picadura d’un mosquit que pot produir febre, erupció de la pell, dolor de les articulacions (sobretot de les mans i peus), envermelliment dels ulls i dolors de cap. Aquests símptomes poden aparèixer fins a catorze dies després de la infecció i desapareixen de forma natural al cap d’una setmana, però, en general, es presenten de forma molt lleu i, fins i tot, arriben a passar desapercebuts. De fet, només una de cada cinc persones infectades arriba a tenir-los.

2. Com es transmet?

Fins avui se sap que el Zika es transmet principalment per les picadures de mosquits que hagin picat prèviament una persona infectada, i a través de relacions sexuals amb persones infectades, tot i que això és menys freqüent. També hi ha possibilitats que una dona embarassada transmeti el virus al seu fill, o de contagis a través de la donació d’òrgans o sang.

3. A quins països s’ha detectat la infecció per virus Zika?

Des de maig de 2015 tenim constància d’un brot d’infecció per virus Zika a molts països d’Amèrica Llatina i el Carib. També s’han observat casos de certes zones d’Estats Units, però la majoria d’aquestes infeccions han aparegut en persones que havien viatjat a zones on existeixen mosquits portadors de virus Zika, per aquest motiu organismes com el Centro americano para el control y prevención de enfermedades (CDC per les seves sigles en anglès) recomani a les dones embarassades, especialment si estan en el primer trimestre i el principi del segon, que es plantegin posposar el viatge als més de 45 països i territoris on la transmissió del virus Zika està actiu.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb