Yang Guang

El govern de la Xina no ha dubtat a amenaçar directament els manifestants d’Hong Kong amb l’ús de la força. El portaveu de l’oficina d’afers d’Hong Kong i Macau del govern xinès, Yang Guang, ha fet una compareixença de premsa bel·ligerant en què ha advertit que la contenció de Pequín no podia confondre’s amb debilitat. ‘Ens agradaria avisar tots els criminals que no han de malinterpretar la situació i confondre la nostra contenció amb debilitat’, ha dit.

L’endemà d’una vaga general sense precedents a Hong Kong, la Xina ha dit que tenia un exèrcit poderós capaç de mantenir el territori sota control. Guang ha insistit que el govern de Pequín combatria els ‘violents’ que portaven Hong Kong ‘al perillós abisme’. ‘Ens agradaria deixar clar al petit grup de criminals sense escrúpols i violents i a les forces que hi ha darrere que qui juga amb foc es crema’, ha amenaçat.

Segons Pequín, les protestes contra la llei d’extradició les organitza un grup de radicals i vincula la participació multitudinària a la vaga general a ‘ciutadans benintencionats que han estat enganyats i pressionats’.

Ahir, la policia va fer servir gasos lacrimògens per dispersar els manifestants i va detenir 148 persones, la xifra més gran en un mateix dia d’ençà que van començar les protestes a Hong Kong.

A Hong Kong, un grup d’activistes vestits de negre ha comparegut per anunciar que continuarien les protestes. Han exigit que s’arxivi definitivament la llei d’extradició, que no es tractin les protestes com a ‘disturbis’, que es retirin els càrrecs contra els detinguts i que comenci un procés de reforma política.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb