Els enfrontaments entre manifestants i policia marquen una jornada de vaga general històrica a Hong Kong

  • Les autoritats parlen de revolució i amenacen amb mesures extremes

VilaWeb
Redacció
04.08.2019 - 21:50
Actualització: 05.08.2019 - 23:04

Hong Kong ha viscut la primera vaga general després de dècades. Ha estat convocada pels activistes pro-democràcia i és la culminació del torcebraç que mantenen de fa dos mesos amb les autoritats locals i la Xina.

Ja fosc a l’illa, la policia ha continuat disparant gasos lacrimògens. Un periodista ha rebut l’impacte d’una granada de gas a l’ull i un altre ha estat detingut, acusat d’haver assaltat agents de policia, segons que informen diversos piulets a Twitter, que també constaten l’ús de bales de goma.

També hi ha hagut enfrontaments entre manifestants i ciutadans armats amb bastons.

Al matí, la cap del govern d’Hong Kong, Carrie Lam, ha aparegut per primera vegada després de diverses setmanes en una conferència televisada i ha dit que les protestes portaven Hong Kong cap a ‘una situació extremadament perillosa’. A més, considera que com a resultat dels ‘aldarulls generalitzats i la violència la majoria dels ciutadans d’Hong Kong estan en un estat de gran ansietat’ perquè no saben si podran agafar el transport públic o si trobaran el camí cap a la feina blocat. ‘Tots ens estimem Hong Kong… És el moment de deixar de banda les diferències, que recuperem l’ordre i que diguem no al caos i la violència’, ha afegit.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: EFE/EPA/Jerome Favre
Fotografia: EFE/EPA/Jerome Favre
Fotografia: EFE/EPA/Jerome Favre
Fotografia: EFE/EPA/Jerome Favre
Fotografia: EFE/EPA/Jerome Favre
Fotografia: EFE/EPA/Jerome Favre

Prèviament, i com es pot veure a continuació, la vaga ha afectat la circulació ferroviària i l’aeroport d’Hong Kong, on s’han anul·lat més des de dos-cents vols:

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Fotografia: EFE/EPA/Miguel Candela
Fotografia: Fotografia: EFE/EPA/Miguel Candela
Fotografia: Fotografia: EFE/EPA/Miguel Candela
Fotografia: EFE/EPA/Jerome Favre
Fotografia: EFE/EPA/Jerome Favre
Fotografia: EFE/EPA/Jerome Favre
Fotografia: EFE/EPA/Jerome Favre
Fotografia: EFE/EPA/Jerome Favre

Un grup de persones s’ha concentrat davant de la comissaria de Tin Shui Wai, on hi ha detinguda des d’ahir a la nit una manifestant. Per detenir-la, la policia va aixecar-la agafant-la per les extremitats, fent que el vestit que duia s’arromangués i es veiessin les parts íntimes de la noia, cosa que ha indignat els activistes. Els concentrats han tallat el carrer i hi han posat una barricada, però la policia ha llançat gas lacrimogen i ha detingut alguns manifestants. Entre els detinguts hi ha una dona que mostrava roba interior com a protesta per la detenció de l’altra manifestant.


Un incident a prop dels grans magatzems Yoho Mall, a Yuen Long, ha causat un ferit entre els manifestants. Un cotxe s’ha encastat contra una barricada aixecada pels activistes pro-democràcia, que han envoltat el vehicle. Després d’uns moments de tensió, el conductor ha arrencat el motor i ha accelerat contra la barricada, fins que ha aconseguit superar-la.

Segons que informa una periodista de The Guardian, un taxi també ha envestit els manifestants i ha trencat tres barricades.

Els organitzadors de les protestes van anunciar dissabte que vint-i-quatre sectors econòmics, que apleguen 14.000 treballadors, se sumarien a la vaga. Exigeixen la retirada total de la llei d’extradició al territori continental xinès, que Lam ja ha suspès arran de les protestes.

Però les demandes no acaben aquí: també urgeixen el govern a establir una comissió independent que investigui els enfrontaments d’aquests dies entre la policia i els manifestats; que deixi de qualificar les protestes del 12 de juny de ‘revolta’; que es retirin tots els càrrecs contra els manifestants i que s’estableixi el sufragi universal.

El colofó de nou setmanes de protesta

En un principi, les mobilitzacions demanaven la retirada de la llei d’extradició, que permetia de jutjar a la Xina sospitosos d’haver comès delictes penals a Hong Kong. Tanmateix, un cop assolit aquest objectiu, les protestes han desembocat en un moviment més ampli que demana reformes democràtiques.

Fa nou setmanes que els activistes organitzen manifestacions multitudinàries als principals districtes. Unes mobilitzacions en què han participat centenars de milers de persones i que han causat diverses topades violentes amb la policia d’Hong Kong.

De fet, la d’avui és la tercera jornada consecutiva de protestes. Des de dissabte, milers de manifestants han ocupat els principals districtes. Alguns han acabat enfrontant-se a la policia, que ha mirat de dispersar-los amb gasos lacrimògens. Els manifestants han respost amb barricades a les principals vies i amb atacs a comissaries de policia.

Ahir van tenir lloc dues marxes. L’una, a la localitat de Tseung Kwan, als nous territoris d’Hong Kong, i que també va acabar amb enfrontaments i atacs a comissaries. L’altra, derivada d’aquesta primera, va dirigir-se al districte oest, prop de l’Oficina d’Enllaç amb la Xina, una ambaixada de facto i objectiu habitual dels manifestants. Allà, la policia va tornar a disparar gasos lacrimògens i va detenir, segons que diu, vint persones relacionades amb les protestes a les quals acusa d’assemblea il·legal, assalt i possessió d’armes ofensives.

La Xina s’ho mira de ben a prop

Més enllà de la resposta policíaca, la setmana passada les autoritats van incrementar la repressió, amb la detenció d’activistes destacats del moviment independentista. Tanmateix, els activistes no van abandonar pas les protestes.

La Xina es manté en alerta per si ha d’intervenir-hi. Un portaveu del govern central xinès ha condemnat enèrgicament que alguns manifestants, als quals titlla de ‘radicals’, hagin llençat al mar la bandera nacional del país.

I fa dos dies, va difondre un vídeo propagandístic com a advertència d’una possible intervenció a l’illa.

A més, grups pro-xinesos han atacat els manifestants dins d’Hong Kong.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any