La crisi política a Hong Kong no para d’agreujar-se. La violència policíaca i el silenci del govern pro-xinès de Carrie Lam, només aconsegueixen d’enervar i determinar més els manifestants. Per tercera jornada consecutiva, centenars de milers de persones han tornat a sortir al carrer per protestar contra les ingerències de Pequín i pels abusos de la policia.

Tot i que la policia havia prohibit totes les mobilitzacions, els manifestants s’han concentrat al centre de la ciutat i han marxat fins a la delegació d’enllaç amb Pequín, on les autoritats han hagut de protegir l’escut nacional xinès, que ha estat atacat durant les protestes.

La mobilització ha estat pacífica fins que desenes d’antiavalots han començat a llançar gasos lacrimògens i a carregar contra els manifestants. Aquests han respost a les càrregues fent barricades amb elements urbans i llançant maons contra els agents. Les autoritats d’Hong Kong encara no ha donat xifres sobre detencions i ferits.

En aquest vídeo es veu com desactiven una granada de gas lacrimogen.

En declaracions a Hong Kong Free Press, Ted Hui, diputat del principal partit demòcrata al consell legislatiu, ha assegurat que havia intentat que la policia no fes servir més gas lacrimogen perquè hi havia ferits al carrer. ‘M’han ignorat completament’, ha dit.

Vegeu ací imatges dels manifestants guarint-se dels efectes del gas.

Les càrregues i la violència d’avui han estat molt similars a les d’ahir, quan la policia va fer ús de violència extrema per desocupar l’estació de Yuen Long. En total, van detenir onze manifestants i vint-i-tres van resultar ferides. En la mateixa estació, el cap de setmana passat, escamots pro-Pequín van atacar amb bastons i porres diversos passatgers que havien identificat com a manifestants. El moviment opositor ha fet córrer per la xarxa diversos muntatges on denuncien la connivència entre la policia i els escamots. De fet, els grupuscles armats portaven material propi dels cossos de seguretat.

[VÍDEO] Brutalitat de la policia d’Hong Kong contra els manifestants contraris a les ingerències de Pequín 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb