Ximo Puig avisa que el govern espanyol ‘juga amb foc’

  • El País Valencià tindrà una reducció de 353 milions d'euros en el finançament del 2018 en relació amb la previsió del mes de juliol

VilaWeb
Europa Press
03.01.2018 - 14:19
Actualització: 03.01.2018 - 23:45

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha dit que el govern espanyol ‘juga amb foc’ quan retalla 353 milions d’euros en el finançament del País Valencià per a l’exercici del 2018. També ha denunciat una ‘situació de displicència amb les comunitats autònomes’.

Puig ha fet referència a la carta que el Ministeri d’Hisenda espanyol va enviar ahir al Consell per a comunicar els nous imports de les bestretes dels recursos del sistema de finançament de l’exercici 2018, que inclouen una disminució de 353 milions sobre la previsió de juliol. També s’ha referit a les declaracions del delegat del govern espanyol, Juan Carlos Moragues, i li ha dit que no aprovar el pressupost general de 2018 perjudica els interessos del País Valencià. Moragues havia declarat, adreçant-se a PSPV, Podem i Compromís: ‘En comptes de queixar-se, que s’asseguin a Madrid amb els diputats i negociïn el pressupost general de l’estat.’

Per Puig, la reclamació de Moragues forma part d’aquesta ‘anomalia’ en el funcionament de les institucions: ‘Com s’atreveix el delegat del govern espanyol a dir que el sistema de finançament s’aprovarà o no segons el suport parlamentari a un pressupost?’ El govern espanyol actua amb una ‘enorme irresponsabilitat’, ha dit.

‘Rajoy va dir que, abans d’acabar l’any, es reformaria el sistema de finançament, i no ho ha complert’, ha dit també. A més, s’ha referit a les declaracions del coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, que havia dit que era imprescindible que Catalunya fos present en el nou model de finançament. Puig s’ha demanat: ‘A què obeeix que el PP es despenge dient que fins que la qüestió catalana no es resolga queda tot paralitzat. Això és una absoluta anormalitat democràtica, una anomalia profunda del funcionament del sistema.’ I hi ha insistit: ‘Quan a la conferència de presidents ens van dir que aquest any passat ja s’aprovaria el sistema de finançament, Catalunya no era a la taula. No va venir a aquella reunió perquè no va voler, però allà es va decidir que es reformaria el sistema de finançament durant l’any passat, i s’ha incomplert la paraula del president.’

‘Abans no s’aprove el pressupost de l’estat, és evident que, en els marcs del debat, que són el Consell de Política Fiscal i el congrés, nosaltres estem en disposició d’arribar a un acord, és clar que sí. Però passa que, per a arribar a un acord, fa molt de temps que presentem una proposta. Qui no n’ha presentat cap és el govern espanyol’, ha remarcat.

Fins ací hem arribat
Puig ha dit que el Consell havia treballat intensament per a convèncer les comunitats autònomes i el Ministeri d’Hisenda espanyol sobre la situació al País Valencià. ‘Nosaltres no volem continuar impassibles davant la desigualtat. Fins ací hem arribat’, ha dit.

Pel president, és evident que s’ha de reformar la constitució espanyola per aconseguir que ningú no pugui fer un exercici ‘tan irresponsable’ com el del PP. ‘Tot aquest any –ha dit– s’ha treballat en la comissió d’experts i s’ha avançat positivament, en el temps concret i correcte, que era abans de l’agost. Es va posar en mans de Cristóbal Montoro el dictamen del comitè d’experts. A partir de llavors, en diverses reunions amb Montoro i Rajoy, també es va obrir l’espai d’aquesta comissió político-tècnica, que ha d’elevar el Consell de Política Fiscal, i fins la setmana passada no hi va haver cap reunió’, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor