Un mínim de 51 persones han estat detingudes durant l’última jornada de protesta estudiantil a la Regió Metropolitana de Santiago de Xile, en diferents incidents aïllats que s’han desenvolupat durant el dia, segons van confirmar al diari ‘El Mercurio’ fonts dels Carrabiners.

Els incidents han deixat, a més, fins a set agents de la policia amb lesions ‘de diversa consideració’. La major part de les detencions s’han portat a terme a l’Albereda, on joves encaputxats van llançar pedres als efectius de les forces de seguretat que impedien que acudissin a una zona que no estava prevista en la ruta autoritzada per a la marxa.

Entre el més de mig centenar de detinguts, 27 eren menors d’edat. Un total de 41 han estat detinguts per desordres lleus, tres per desordres greus, dos per maltractament als agents, un per possessió d’un ‘artefacte incendiari’ i quatre, per posseir armes blanques.

Des de fa quatre anys alumnes i docents reivindiquen als carrers del país sud-americà una verdadera educació pública, entre d’altres coses, desvinculada dels crèdits concedits només a través entitats financeres privades.

La presidenta xilena, Michelle Bachelet, ja ha aconseguit aprovar al Congrés els tres pilars de la seva reforma educativa —final del copagament, de l’ànim de lucre i de la selecció d’alumnes— però estudiants i professors consideren que és insuficient.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb