El vot dels residents estrangers a les eleccions municipals: com cal fer-ho per votar?

  • El 15 de gener acaba el termini perquè els ciutadans de fora de la Unió Europea puguin sol·licitar la inclusió en el cens electoral

VilaWeb
Alexandre Solano
10.01.2023 - 21:40
Actualització: 10.01.2023 - 23:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una part dels ciutadans estrangers que resideixen al País Valencià, les Illes i el Principat podran votar a les eleccions municipals del 28 de maig. Això sí, hauran de fer una sèrie de tràmits que varien segons si tenen la nacionalitat d’un estat que forma part de la Unió Europa o si no en forma part.

Per als ciutadans del bloc europeu, que inclou els catalans amb nacionalitat francesa residents a l’estat espanyol, els requisits que es demanen són: tenir, com a mínim, divuit anys el dia de la votació, estar inscrits al padró municipal i manifestar la voluntat d’exercir el dret de vot.

La declaració formal per a manifestar la voluntat de votar es pot fer de tres maneres diferents:

–Per correu postal: s’ha d’omplir la declaració formal que acompanya la carta que envia l’Oficina del Cens Electoral i remetre-la a la Delegació provincial de l’Oficinal del Cens Electoral corresponent, sense que calgui franqueig.

– De manera telemàtica: s’ha d’accedir a la seu electrònica de l’Institut d’Estatística espanyol (INE), amb el sistema Cl@ve o amb la clau de tramitació telemàtica (CTT) que apareix a la carta que envia l’Oficina del Cens Electoral.

– De manera presencial: a l’ajuntament de residència, omplint l’imprès de declaració formal en què es manifesta la voluntat de votar a l’estat espanyol, disponible a l’ajuntament o a la seu electrònica de l’INE (model DFA).

Per als ciutadans de la Unió Europea, el termini tant d’inscripció al padró com de manifestació de la voluntat de votar acaba el 30 de gener. Cal remarcar que si s’ha participat en processos electorals anteriors, es manté la condició d’elector sense necessitat de formalitzar una nova declaració.

Per als ciutadans de fora del bloc europeu, que tenen la nacionalitat d’estats amb acords de reciprocitat de vot resident a l’estat espanyol, els requisits són: tenir, com a mínim, divuit anys el dia de la votació, estar inscrits al padró municipal, disposar d’autorització de residència i, en la majoria de casos, haver residit a l’estat espanyol de manera legal i ininterrompuda durant cinc anys, pel cap baix, abans de la sol·licitud d’inscripció al cens electoral. Les úniques excepcions són els ciutadans del Regne Unit, que han d’haver residit, com a mínim, tres anys abans de la sol·licitud d’inscripció, i de Noruega, als quals es demana tres anys de residència, pel cap baix, el dia de la votació.

La llista d’estats amb acords de reciprocitat de vot és la següent: Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Corea del Sud, l’Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, el Perú, el Regne Unit, Trinitat i Tobago i Xile.

En aquest segon cas, es pot sol·licitar la inclusió al cens electoral de tres maneres:

–Per correu postal: s’ha d’omplir la declaració formal que acompanya la carta que envia l’Oficina del Cens Electoral, signar-la i remetre-la a la Delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral corresponent, sense que calgui franqueig.

–De manera telemàtica: s’ha d’accedir a la seu electrònica de l’Institut d’Estatística espanyol, amb el sistema Cl@ve o amb la clau de tramitació telemàtica (CTT) que consta a la carta que envia l’Oficina del Cens Electoral.

– De manera presencial: es pot presentar la sol·licitud a l’ajuntament de residència. L’elector s’han d’identificar amb la targeta d’identitat d’estranger i adjuntar-ne una fotocòpia. Els ciutadans del Regne Unit, si s’han inscrit al padró municipal abans del primer de gener de 2021, i els de Noruega i Islàndia també podran acreditar la seva identitat amb el document nacional d’identitat o el passaport del país d’origen, a banda de la targeta d’estranger.

Per als ciutadans de fora de la Unió Europea, el termini de sol·licitud d’inclusió en el cens electoral acaba el 15 de gener. I en aquest cas, les inscripcions al cens tan sols són vàlides per a les eleccions municipals del 28 de maig de 2023.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes