Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions d’Andorra 2023? Tota la informació

VilaWeb
Redacció
22.02.2023 - 21:40
Actualització: 22.02.2023 - 22:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 2 d’abril hi haurà eleccions generals a Andorra, que renovaran la cambra legislativa i el Consell General. Enguany, la votació s’escau amb el començament de les vacances escolars de Setmana Santa, fet que pot afectar la participació. Per aquesta raó el govern ha flexibilitzat les condicions d’accés al vot per correu, i aquesta vegada tots els andorrans desplaçats a l’estranger, sigui per la raó que sigui, podran votar. A continuació, us resolem els dubtes més freqüents sobre aquest procés electoral per correu.

Qui pot sol·licitar el vot per correu?

Enguany, tots els andorrans desplaçats a l’estranger, tant si és perquè hi tenen fixada la residència com si és perquè s’hi han desplaçat per qualsevol causa, podran sol·licitar el vot per correu. Per tant, a diferència de les eleccions anteriors, el podran demanar tots els qui resideixen temporalment fora d’Andorra sempre que s’hagin inscrit en el registre electoral.

Fins quan es pot demanar el vot per correu?

El vot per correu es pot demanar fins al 28 de febrer de 2023 abans de les dotze de la nit. La campanya electoral començarà el 19 de març.

Com es pot sol·licitar?

El primer pas per a demanar el vot per correu és omplir el formulari que hi ha a la web de les eleccions generals d’Andorra abans del 28 de febrer a mitjanit.

El següent dia hàbil al de la sol·licitud, el Comú notificarà a l’elector per correu electrònic que la inscripció al cens electoral s’ha fet correctament.

El 19 de març, l’elector rebrà a casa seva el material per a votar per correu, amb unes instruccions per a poder fer el tràmit fàcilment. Cal recordar que caldrà tenir una fotocòpia del passaport per posar dins el sobre oficial rebut perquè el vot sigui vàlid.

Una vegada preparat el vot, l’elector podrà triar com vol enviar el material electoral. Una opció és que l’entitat de missatgeria amb servei internacional l’hi reculli a l’adreça indicada (li comunicaran el dia i l’hora). Tanmateix, també hi ha l’opció de lliurar-lo a una de les seves agències (li n’indicaran les adreces). En ambdós casos el retorn l’haurà de fer l’elector personalment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes