Visquin les panxes rodones, i les dones desobedients, valentes i lliures!

  • Ja n’hi ha prou de deixar que els altres dictin com hem de ser, com hem de veure’ns i com hem de pensar

Gemma Pasqual i Escrivà
18.07.2023 - 21:40
VilaWeb

“La societat obsessionada amb les dones primes no està obsessionada amb la seva bellesa, sinó amb la seva obediència.” Aquestes paraules de Naomi Wolf ens recorden que el concepte de bellesa està lligat a estàndards irracionals i ideals inassolibles. Ens hem de deslliurar d’aquesta opressió, hem de ser valentes i desobedients.

Però no ens ho posen gens fàcil. Per exemple, anar de compres pot convertir-se en un malson. Les talles de roba no sempre s’ajusten a les tendències de la moda, i la indústria sembla tenir com a objectiu ocultar els cossos que no encaixen en els seus estereotips. Ens han ensenyat que hem de vestir de certa manera per dissimular les nostres formes. I què passa quan entrem en una botiga i ens diuen que no tenen res de la nostra talla? Aquest moment incòmode en què ens miren de dalt a baix i ens fan sentir com si fóssim extraterrestres. Realment aquests treballadors se n’adonen, de la crueltat dels seus comentaris o estan tan immersos en els seus estereotips de bellesa que no poden veure més enllà?

La talla és només una etiqueta que ens encasella en uns cànons irreals i restrictius. La diferència entre la mateixa talla d’una marca i una altra pot ser de fins a 10 centímetres. Això no és més que un nombre, o unes lletres, però té un poder immens sobre nosaltres. Llavors, arribem al món de les dietes, una relació amor-odi que moltes dones han mantingut durant anys. El comptacalories es converteix en la nostra obsessió, som veritables calculadores, sempre preocupades per cada aliment que entra en la nostra boca. Provem tota mena de dietes, de les més estranyes fins a les més populars, i al final ens trobem en una muntanya russa emocional sense solució aparent. Els venedors de productes miraculosos i les promeses enganyoses ens aguaiten per oferir-nos la clau màgica per a aconseguir el cos perfecte en un temps rècord. Pastilles, gotes i fórmules secretes que ens asseguren la perfecció física amb un sol gest. Ens creiem totes aquestes mentides en un intent desesperat per agradar-nos a nosaltres mateixes i encaixar en els estàndards imposats per la societat.

Ja n’hi ha prou de deixar que els altres dictin com hem de ser, com hem de veure’ns i com hem de pensar. Hem de gaudir del menjar sense culpa, cuidar-nos, la salut és important, però sense negar-nos al plaer. La llibertat i la felicitat no es troben en un nombre de la balança o en una talla de roba. No hem de permetre que els altres jutgin el nostre cos i les nostres eleccions. La nostra bellesa i el nostre valor no es mesuren en centímetres ni en calories.

És hora de ser dones desobedients. Trencar amb els cànons de bellesa imposats. Vetllem per l’amor propi i celebrem la diversitat de cossos i formes. Lluitem per una societat que ens accepti i ens valori tal com som.

Estimades dones desobedients, estimem-nos i trenquem barreres, mostrem al món que la nostra bellesa no té límits ni condicions. Visquin les panxes rodones, i les dones desobedients, valentes i lliures!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any