Virus per a tothom

  • Sánchez ha prioritzat la unitat d'Espanya a la salut dels ciutadans, impulsant una recentralització que no atura el virus *** Les comissions falleres ja poden cobrar l'avançament del 25% del cost dels monuments *** La baixa participació qüestiona les eleccions municipals a Catalunya Nord

VilaWeb

Pere Martí

16.03.2020 - 20:00
Actualització: 16.03.2020 - 20:06

TEMA DEL DIA
Alarma.
Les imatges dels transports públics plens per a anar a treballar un dilluns al matí són la millor prova del fracàs de l’estat d’alarma decretat pel govern del PSOE dissabte al vespre. Un estat d’alarma que prioritza la centralització de competències a l’eficàcia sanitària en la lluita contra el coronavirus. El principi de subsidiarietat estableix que com més a prop dels ciutadans hi ha l’administració que presta un servei, més efectiva és a l’hora de prestar-lo. El govern espanyol ha optat per la via contrària: s’ha embolicat amb la bandera espanyola per tapar el seu fracàs en la gestió i ha criminalitzat qui no es posi sota les seves ordres. Mentrestant, l’estat espanyol ja és el quart del món amb casos detectats de coronavirus, darrere la Xina, Itàlia i l’Iran. Ja ha superat Corea del Sud i el nombre de casos nous creix més que no a l’Iran.

En vista d’aquest desastre, Pedro Sánchez s’ha tret la màscara de dialogant que s’havia posat després de les eleccions del 10-N i ha recuperat la seva cara tradicional, la jacobina, per gestionar una crisi en què fa prevaler la unitat d’Espanya a la salut dels ciutadans. La reacció jacobina del PSOE no és nova. Després del cop d’estat del 23-F va passar igual. D’aquella crisi democràtica en va sortir la LOAPA, la fi de la diferenciació entre autonomies històriques i de règim comú. Allò que s’anomenà ‘cafè per a tothom’. Tot i que ara la crisi és sanitària, el patró és el mateix: en aquest cas seria ‘virus per a tothom’. La decisió de segrestar les competències de Sanitat i Interior no respon a un intent de millorar l’eficàcia de la lluita contra el coronavirus, sinó a la necessitat de controlar els territoris. El Ministeri de Sanitat ha informat a les 13.00 de 9.191 casos a tot l’estat espanyol, 4.165 dels quals a la comunitat de Madrid, gairebé la meitat. Negar-se a tancar Madrid –cosa que es va fer a Milà– respon a un criteri polític, no pas sanitari, de mantenir una falsa normalitat a la capital espanyola, tot i ser el principal irradiador del virus, com ha denunciat aquest cap de setmana la Generalitat Valenciana, governada pels socialistes.

L’altre argument per a justificar la recentralització de competències és que el virus no entén en territoris. Aquesta tesi contrasta amb el tancament de fronteres anunciat per Alemanya i Portugal i al qual avui s’ha afegit Espanya, parcialment, perquè encara falten ports i aeroports. L’argument ha durat menys de vint-i-quatre hores. La tesi de negar els territoris i fixar-se tan sols en els ciutadans també la fa servir el PSOE per al finançament. El seu argument és que no cotitzen territoris, sinó persones, i així perpetuen el dèficit fiscal de les comunitats que més paguen, com ara Catalunya, el País Valencià i les Illes. I ho amaguen sota la cantarella de la solidaritat.

L’elecció de quatre ministres del PSOE per a pilotar la crisi ha demostrat el paper secundari que hi té Podem, al govern espanyol, tot i que avala disciplinadament les mesures i fins i tot serveix als socialistes de coartada. I el fet que entre aquests quatre ministres hi hagi la de Defensa i no la d’Economia demostra el tarannà militarista que es vol donar a la crisi, en lloc de prioritzar les conseqüències econòmiques i socials, que tothom sap que seran desastroses. La imatge dels uniformats darrere els ministres d’Interior i de Defensa potser fa sentir confiança a un determinat tipus de ciutadà, com el de Vox, que ja ha aplaudit les mesures, però als demòcrates més aviat els duu mals records. No únicament pel llunyà 23-F, sinó també pel Primer d’Octubre, molt present a les retines dels ciutadans de Catalunya.

Tant l’escenificació com els missatges i les actuacions han anat destinats clarament a criminalitzar l’actuació del govern de la Generalitat, amb amenaces directes al president Quim Torra, a qui la ministra Margarita Robles va advertir que deixaria fora de l’activitat política si no acatava el 155 sanitari. Una amenaça greu, producte dels nervis que desperta que Catalunya tingui una gestió pròpia de la crisi del coronavirus, amb menys infectats i menys morts que la resta de l’estat espanyol, gràcies a mesures com el confinament d’Igualada i els controls dels Mossos a les carreteres i estacions de TGV. La petició de Torra de tancar Catalunya va irritar la Moncloa, però no va ser una petició política, com s’ha dit, sinó d’emergència sanitària. És la mateixa que va fer Francina Armengol, presidenta de les Illes, del mateix partit que Sánchez.

El problema és que si la fa Torra és fer política. En canvi, la recentralització d’Espanya és tècnica. El nacionalisme espanyol fa passar per tècniques les seves decisions polítiques. Es pot tancar Espanya però no Catalunya perquè seria reconèixer-ne el caràcter diferencial. L’objectiu del govern espanyol és evitar un altre 17-A, quan Catalunya va resoldre els atemptats de la Rambla i Cambrils sense ajut de l’estat espanyol, com si fos un estat independent. I faran tant com calgui perquè no torni a passar. Mentrestant, la corba del coronavirus s’enfila sense parar.

MÉS QÜESTIONS
Les comissions falleres ja poden cobrar l’avançament del 25% del cost dels monuments. L’Ajuntament de València vol amortir tan aviat com pugui les conseqüències econòmiques de l’ajornament de les falles. Les comissions falleres ja poden cobrar, a partir d’avui, el 25% del cost dels monuments, que es correspon amb l’avançament que va aprovar divendres passat l’ajuntament amb l’objectiu que disposin de liquiditat per a poder pagar els proveïdors després de l’ajornament de la festa a causa de la crisi del coronavirus. El batlle de València, Joan Ribó, ha assegurat que l’ajuntament ja treballa per a reunir el 50% de la resta i que intentaran que sigui disponible abans d’acabar el mes de març. Per Ribó aquesta mesura és important perquè també implica que moltes petites i mitjanes empreses no obtinguin resultats negatius ni puguin entrar en fallida amb motiu de les pèrdues causades per la suspensió dels actes fallers. Històricament les comissions falleres s’han fet càrrec del 75% del cost total, però enguany la meitat d’aquesta quantitat serà finançada per l’ajuntament. Així doncs, es farà càrrec del 62,5% del cost total dels monuments perquè les comissions falleres compleixin els seus compromisos amb les empreses petites, concretament les de pirotècnia, muntatge d’envelats, floristeries, músics i de la resta de sectors implicats, com ara l’hoteleria.

Ford tanca la planta d’Almussafes durant una setmana. Es veia a venir. La planta de Ford a Almussafes tancarà durant una setmana per prevenir l’expansió del coronavirus després d’haver-se registrat tres casos positius a la factoria. Ford tenia planejats prèviament tres dies de no producció aquesta setmana: de dimecres a divendres. Però en vista de la situació actual, s’ha decidit de tancar la planta durant tota la setmana, segons que ha explicat la companyia en un comunicat. Ford diu que durant la setmana decidirà els passos següents. Se’n parlarà a la reunió convocada amb els sindicats, en què inicialment es preveia de continuar la negociació de l’ERO, que pot afectar quatre-centes persones.

El senador Vidal demana un referèndum per la república. El senador de designació autonòmica Vicenç Vidal, de Més per Mallorca, s’ha manifestat absolutament escandalitzat per les notícies sobre la corona espanyola que han anat apareixent a la premsa aquests dies. Segons el seu parer, l’anunci fet per Felipe VI renunciant a l’herència de Juan Carlos I i deixant-lo sense assignació pública torna a palesar que el gran nivell de corrupció a què ha arribat la monarquia espanyola, cosa que la converteix en una institució inviable en una democràcia que es consideri avançada. Per això, Vidal ha presentat un seguit de qüestions al senat espanyol. Demana, per exemple, si el govern de l’estat ha tingut constància durant el darrer any o abans que Felipe VI era beneficiari de les fundacions Lucum i Zagatka i si té constància material que les afirmacions que feia Felipe VI ahir es duguin terme. Vidal ha volgut afegir que, enmig d’un col·lapse social i econòmic com el que viurà previsiblement l’estat espanyol per la pandèmia del coronavirus, d’ara endavant seria més assenyat de reconsiderar la forma d’estat i fer un plebiscit per saber si la ciutadania dels pobles d’Espanya s’estima més una república.

La baixa participació qüestiona les eleccions municipals a Catalunya Nord. La baixa participació de les eleccions municipals a Catalunya Nord ha fet que diversos responsables institucionals i analistes polítics en qüestionin els resultats i la conveniència de fer una segona volta diumenge que ve. L’abstenció va arribar al 60% a Catalunya Nord i s’atribueix a l’efecte del coronavirus. Abans de votar, quatre presidents de regió –entre els quals la presidenta de la regió Occitània-Catalunya Nord, Carole Delga– van demanar l’anul·lació de la votació. Una anul·lació que nombrosos responsables sanitaris també exigien. Ahir al vespre, el nombre de responsables polítics que demanaven l’anul·lació de la segona tanda de diumenge era encara més important. I per molts analistes, una participació de només el 40% a la primera tanda, amb una alta abstenció deguda essencialment a motius sanitaris, falseja totalment la lectura dels resultats. El primer ministre francès, Edouard Philippe, s’ha reunit amb partits polítics i institucions sanitàries i ha proposat d’ajornar la segona tanda de les eleccions municipals al 21 de juny. La data resta pendent d’aprovació pel primer ministre, Emmanuel Macron.

LA XIFRA
2.300 trucades ha rebut el telèfon d’atenció del coronavirus que es va obrir divendres a Andorra. El 188 es va crear per descongestionar el 116, destinat a consultes mèdiques.

TAL DIA COM AVUI
El 16,17,18 de març de 1938,en el context de 1936-1939, hi hagué l’episodi de bombardaments més mortífer i destructiu dels que va viure Barcelona. L’aviació feixista italiana provinent de Mallorca va causar entre 900 i 1.000 víctimes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor