La Viquipèdia, l’edició en català de la Wikipèdia, serà inaccessible fins demà com a protesta contra la nova directiva de Drets d’Autor en el Mercat Únic, que es vota demà al Parlament Europeu. De fet, la pàgina sobre la directiva és l’única que es pot llegir. El projecte de llei és molt polèmic especialment per dos articles, que segons denuncia tant Viquipèdia com nombrosos activistes a favor dels drets a la xarxa poden canviar substancialment la manera com és Internet. Els articles en qüestió són el 15 i el 17, per bé que abans d’una reformulació del text eren l’11 i el 13.

Segons que denuncia la Viquipèdia, ‘en lloc de promoure una actualització de les lleis tot permetent un increment de la participació ciutadana en la societat de la informació’, la nova directiva representa ‘una amenaça a la llibertat d’expressió i crea obstacles per accedir a la xarxa tot afegint-hi noves barreres, filtres i restriccions, abastables només per uns pocs proveïdors tecnològics arreu del món, els quals paradoxalment no són europeus’.

L’article 17 ordena que les empreses proveïdores d’Internet supervisin tot el contingut que es puja a la xarxa per tal de poder eliminar-l’en si consideren que amenaça un de ja existent i protegit per drets d’autor. El principal inconvenient és que aquesta mesura podria ser un torpede a la línia de flotació d’una de les principals característiques d’Internet tal com el coneixem avui dia: compartir i transformar continguts.

Amb aquest filtre en vigor s’eliminarien els continguts que es basen en coses ja existents, com paròdies, mems, versions de cançons, gifs animats o la mateixa Viquipèdia, que es nodreix sempre d’informacions ja publicades i referenciades. Fins i tot temen que no es puguin pujar crítiques o anàlisis que incloguin fragments del contingut en qüestió.

Amb l’article 17 de la nova directiva de drets d’autor en vigor, els proveïdors haurien de ser especialment recelosos a l’hora d’eliminar qualsevol contingut que utilitzés els drets d’autor d’algú altre, perquè ells en serien els responsables davant la justícia. Els activistes a favor dels drets d’Internet tenen por que, per evitar d’exposar-se a multes molt elevades, eliminessin els continguts a la mínima sospita.

A conseqüència d’això, es podria crear una situació de desigualtat en què les grans empreses que generen continguts, com discogràfiques o productores de Hollywood, imposessin el seu criteri davant del mínim dubte. A banda, també qüestionen que existeixi la tecnologia adequada per a discernir automàticament de manera eficaç si un contingut és realment original o no.

D’altra banda, l’article 15  reconeix els editors i els responsables de premsa drets d’autor digitals per a les seves publicacions durant els següents vint anys. Això vol dir que compartir qualsevol contingut protegit (com el paràgraf d’un llibre) només serà possible amb una llicència especial de l’autor. Això va totalment en contra de la idea de la Viquipèdia, basada en la lliure transmissió de coneixement.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb