Vins italians de terra volcànica

  • Sis vins de l'Itàlia volcànica · Tots els vins tastats treballen a partir de l’agricultura ecològica i biodinàmica

VilaWeb
La periodista Ruth Troyano conversant amb el sommelier Massimo Cesca sobre vins volcànics d'Itàlia.
25.01.2025 - 21:40
Actualització: 25.01.2025 - 21:46

D’Itàlia va sorgir un dels bressols de la cultura mediterrània i, com a tal, també va ser un dels territoris importants de l’univers vinícola d’aquesta part del món. Així i tot, actualment, els vins italians són força desconeguts a Catalunya, entre més, perquè el mercat mira cap a França. Això no impedeix que Itàlia sigui un dels territoris vinícoles més atractius del món, per la gran varietat de regions vinícoles, varietats de raïm i elaboracions que ofereix. Aquesta setmana, els amants del vi han tingut l’oportunitat d’acostar-s’hi una mica més, perquè s’ha fet la primera mostra de vins d’Itàlia, organitzada per la distribuïdora l’Emporium. S’hi van poder tastar més de dos-cents vins de trenta-set cellers de diferents zones d’Itàlia: vins del Piemont, el Vènet, la Toscana, la Pulla, la Campània, l’Alto Adige, el Friül, l’Emília-Romanya, les Marques, els Abruços i Sardenya.

Coincidint amb aquesta mostra, es va organitzar un tast de vins de terra volcànica, que és el que us relatem a continuació. Va conduir el tast un dels responsables de l’Emporium, el sommelier Massimo Cesca, acompanyat per la periodista vinícola Ruth Troyano, que va anar posant l’accent en diferents aspectes dels vins. Un viatge interessant per un territori que, com va dir Troyano, “és ple de matisos, de riquesa enològica, climes i tipus de sòls molt diferents, per la diversitat de varietats i sobretot de varietats autòctones. De fet, és el país que té més varietats autòctones escampades per les vint regions vinícoles d’Itàlia”. Més enllà de la Toscana, Sicília i el Piemont, hi ha zones menys conegudes d’una escala petita, cooperatives i petits productors artesans que mantenen elaboracions tradicionals, vins icònics i cellers històrics.

Amb el títol “Introducció al tast: el sòl volcànic d’Itàlia. Tast de sis vins: sis expressions del sòl volcànic”, es van tastar: Fiano “Zagreo” d’I Cacciagalli (blanc biodinàmic de la regió de la Campània); Sauvignon Blanc d’In Der Eben (blanc de la regió de l’Alto Adige); Soave Classico “San Michele” de Ca’ Rugate (blanc de la regió del Vènet elaborat amb la varietat garganega); Etna Rosso “Ciaurìa” de Pietro Caciorgna (vi negre de Sicília elaborat amb la varietat nerello mascalese); Taurasi “Radici Riserva” de Mastroberardino (un icònic aglianico de la regió de la Campània; i Boca de Le Piane (un nebbiolo de la regió del Piemont).

Per començar, Troyano va preguntar a Massimo Cesca quin gust creia que tenia Itàlia? Ell va anomenar algunes particularitats, com ara la tanicitat que tenen les varietats de raïm italianes i, quant als vins blancs, el to lleugerament amarg que els vesteix. Va parlar del fet que a Itàlia s’havien identificat quatre mil varietats de raïm diferents de les quals sis-centes es vinificaven. Això significa una gran riquesa gustativa. I entrant en l’àmbit del sòl volcànic, va establir dos tipus de sòls amb característiques diferents: els sòls volcànics antics, que ja no es troben actius, que tenen una gran riquesa mineral i bona acidesa, i els sòls volcànics actius o semiactius, com és el cas de l’Etna, però també d’alguns llacs del Laci continental, zones sobretot de vins negres on s’expressen els fumats. Tots els vins tastats treballen a partir de l’agricultura ecològica i biodinàmica.

Els vins del tast “El sòl volcànic d’Itàlia”.

Soave Classico “San Michele” de Ca’ Rugate
Blanc de la regió del Vènet, que s’estén entre Venècia i Verona, elaborat amb la varietat garganega. Ca’Rugate és un celler de la família Tessari, que conrea noranta hectàrees de vinya en sòl de terra obscura i volcànica en les zones vitivinícoles de Soave Classico, Valpolicella i Lessini Durello, i amb seu a la localitat de Brognoligo. Un projecte vinícola que ja compta amb la continuïtat de quatre generacions i cent anys d’història. És un vi elaborat amb tines d’acer inoxidable que expressa flors de camamilla i saüc.

Fiano “Zagreo” 2020 d’I Cacciagalli
Blanc biodinàmic de la regió de la Campània, un territori vinícola històric a Itàlia. El celler I Cacciangalli és un projecte jove impulsat per l’enòloga Diana Iannaccone i el seu marit, Marco Basco. S’aixeca al costat del volcà Roccamonfina, avui inactiu, però les vinyes es cultiven en un sòl ric i mineral, al qual s’afegeix l’aportació de nutrients del riu Volturno. Elaboren vins biodinàmics expressius. El Zagreo és elaborat amb la fiano, varietat de raïm blanca autòctona de la Campània, en àmfores de terracota i maceració amb les pells. Això li confereix un color intens. En resulta un vi molt cítric, on es fa present l’alcohol, de textura salina i bona acidesa. Té capacitat d’envelliment.

Sauvignon blanc 2019 d’In Der Eben
Blanc de la regió de l’Alto Adige, la zona vinícola del Tirol del sud, a dalt de tot del país. El celler In Der Eben se situa a la conca del Bolzano, a la vall d’Isarco, amb vinyes a molta altura. Impulsa el celler el jove Urban Plattner, que encara no té els quaranta anys. També treballa en biodinàmic tres hectàrees de sòl granític vermell d’origen volcànic. Conrea varietats autòctones, sobretot la schiava, i també la malvasia rosa (una raresa), i d’altres com el sauvignon blanc i la gewürztraminer. Tots els seus vins maceren amb les pells i una part de la rapa. En aquest cas, Plattner ha fet fermentar i criar durant tres anys aquesta sauvignon en bótes de fusta. Té un nas impactant i en boca és un vi molt fresc, tot i que els records són a fruita confitada. Però és vibrant i dinàmic.

Etna Rosso “Ciauria” 2023 de Pietro Caciorgna
Vi negre de Sicília elaborat amb la varietat nerello mascalese, amb què es fan els grans vins negres d’aquest territori. El celler se situa a la falda de l’Etna amb vinyes plantades a 700 i 800 metres sobre el nivell del mar. El propietari, l’enòleg Pietro Caciorgna, treballa l’agricultura ecològica. Aquest Ciauria és un vi lleuger i fresc, que té sis mesos de barrica que no és nova. És un vi ple de tipicitat, rusticitat, amb un taní molt marcat. Al nas, hi trobem les notes de fumats tan característiques de les zones volcàniques amb activitat.

Le Piane, Boca DOC 2019
La zona de Boca, a la regió del Piemont, l’any 1969 tenia 400 hectàrees de vinya i avui només en té 90. Tanmateix, perviu, en bona part gràcies al celler Le Piane i el treball de Christoph Kunzli, que va revertir aquest territori vinícola amenaçat per la despoblació. El vi és elaborat amb la varietat negra pròpia del lloc, la nebbiolo, amb un petit percentatge de la varietat vespolina. És un vi que necessita envelliment i per això passa tres anys en grans bótes de fusta d’Eslavonia. Té un nas molt singular. Un vi aspre, astringent, amb personalitat i un final llarg.

Taurasi Radici Riserva 2017 de Mastroberardino
Un vi icònic de la regió de la Campània elaborat amb la varietat autòctona aglianico. El celler que l’elabora, Mastroberardino, és un dels productors més antics d’aquesta regió vinícola i referents del vi italià amb més de 250 hectàrees de vinya. Vi d’un color molt intens. També és intensa la tanicitat, que requereix ser domesticada per la gastronomia. Intensitat aromàtica i gustativa, rusticitat. El vi és envellit durant trenta mesos en barriques de roure. L’aglianico és una varietat amb molta capacitat d’envelliment.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor