[VÍDEO] Una empresa de missatgeria es nega a lliurar un paquet perquè el client parlava català

  • La Plataforma per la Llengua denuncia dues noves discriminacions lingüístiques d'empreses de missatgeria

VilaWeb

Redacció

19.11.2024 - 17:11
Actualització: 19.11.2024 - 22:05

La Plataforma per la Llengua ha denunciat dos nous casos de discriminacions lingüístiques vinculades a l’atenció oral en empreses de l’àmbit del comerç electrònic, concretament, una de l’empresa catalana Paack i una altra de la neerlandesa GLS.

En el cas de Paack, un treballador es va negar a atendre una clienta perquè volia parlar en català. Tot i trucar-hi set vegades, en cap moment no va aconseguir de ser atesa en la seva llengua ni conèixer l’estat d’un enviament. La Plataforma per la Llengua va tenir accés a una d’aquestes converses, en què un treballador li exigia de canviar de llengua per atendre-la: “Senyora, si us plau, parli espanyol.” La clienta es remetia als seus drets i a la legislació vigent, que obliga les empreses que operen al territori a garantir el dret dels consumidors de ser atesos en català.

L’operador es va justificar dient que no entenia el català, i al començament de la conversa, ho va confondre amb portuguès. El treballador no va provar d’atendre en català ni va voler facilitar-li cap company que la pogués atendre en català, tot i que ella ho va demanar reiteradament.

La Plataforma per la Llengua es va posar en contacte amb Paack, que ha identificat els treballadors implicats en aquest cas i ha pres “les mesures corresponents perquè es tracta d’una conducta totalment inacceptable”. Alhora, s’ha compromès a fer recordatoris recurrentment sobre l’obligatorietat de la norma.

Quant a GLS, la Plataforma va tenir accés a un vídeo en què un repartidor es negava a fer un lliurament si el consumidor no li deia en castellà els números del carnet d’identitat. “Si no em parles en castellà, no podré donar-te el paquet.” El client va deixar clar al treballador que enregistrava la conversa i que emetria la queixa corresponent. En aquest cas, l’entitat no té constància que l’empresa hagi pres cap mesura.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VilaWeb (@vilaweb)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor