[VÍDEOS] Els cinc moments més impactants del ple del 6 i el 7 de setembre de 2017

  • Del filibusterisme i l’ovació a Coscubiela dels unionistes, fins a la signatura del decret de l’1-O, ara fa cinc anys d’un ple decisiu per al referèndum

VilaWeb
Redacció
05.09.2022 - 21:40
Actualització: 07.09.2022 - 18:12

Avui fa cinc anys que va començar al Parlament de Catalunya el camí cap al referèndum del Primer d’Octubre, quan Marta Rovira, poc després de l’inici del ple, va demanar la paraula per incloure a l’ordre del dia el debat i la votació de la llei del referèndum. La tensió viscuda aquella jornada, i la de l’endemà, el 7 de setembre, quan es va debatre i votar la llei de transitorietat jurídica, és a dir, la llei fundacional de la República, va ser extraordinària. Els grups unionistes van desplegar un gran exercici de filibusterisme per impedir o, si més no, endarrerir la votació d’ambdues lleis. Passat aquest ple, el referèndum ja disposava de la cobertura legal per a ser organitzat. I d’aquells dos dies en queden alguns dels moments més significatius de la tardor del 2017.

Tres dones van ser protagonistes d’aquell ple. Rovira, l’aleshores presidenta del parlament Carme Forcadell i la diputada de Catalunya Sí que es Pot Àngels Martínez Castells. Forcadell, per haver entomat l’hostilitat i l’agressivitat dels diputats unionistes, fins i tot el vice-president de la cambra, José María Espejo-Saavedra, que va provar de boicotar-la enmig del ple.

I Àngels Martínez, pel gest de retirar les banderes espanyoles que havien deixat els diputats del PP i de Ciutadans abans d’anar-se’n, al final del ple, per no haver d’assistir a la votació de la llei del referèndum. Castells es va aixecar de l’escó i va anar traient, una per una, les banderes espanyoles. “Per què la gent es pregunta tant per què les vaig treure jo i tan poc per què ells les hi van posar?”, es demanava un temps després, tot recordant aquell moment.

Un dels fets més destacables d’aquell ple fou el trencament del seu grup, Catalunya Sí que es Pot, per les diferències entre alguns dels diputats que, com Castells, defensaven l’organització del referèndum i instaven a participar-hi, com ara Albano-Dante Fachín, Joan Giner i Joan Josep Nuet. El portaveu del grup, Joan Coscubiela, es va negar a cedir-los la paraula i els va silenciar:

Però Coscubiela fou protagonista sobretot perquè va arrencar l’ovació de tots els diputats unionistes, sobretot els de Ciutadans, que van aplaudir-lo amb fervor quan va fer un discurs contra l’actitud i la pretensió de la majoria independentista de la cambra. El seu discurs fou amplificat pels mitjans espanyols per mirar de deslegitimar l’aprovació d’aquelles lleis.

Finalment, malgrat els entrebancs, la llei es va votar i aprovar:

I més tard, ben entrada la nit, el govern va aprovar el decret de convocatòria del referèndum i va comparèixer conjuntament, amb aquest discurs del president Carles Puigdemont que podeu veure íntegre ací:

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any