[VÍDEO] Sassoli diu que acceptarà la sentència del TJUE si reconeix Puigdemont i Comín com a eurodiputats

  • El president del Parlament Europeu diu que 's'aplicarà la llei' i, si cal, es revisarà el posicionament actual

VilaWeb
Redacció / ACN
21.11.2019 - 14:31
Actualització: 21.11.2019 - 16:16

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, diu que si, arran de la qüestió pre-judicial presentada per la defensa d’Oriol Junqueras, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) conclou que Carles Puigdemont i Toni Comín han de ser reconeguts com a eurodiputats, la cambra acceptarà la sentència.

‘Aplicarem la llei’, ha respost Sassoli durant la compareixença de premsa per a avaluar les audiències dels candidats a nous comissaris de la Comissió Europea. Els periodistes li demanaven per la carta que els advocats de Puigdemont i Comín li han enviat sol·licitant-li que els reconegui provisionalment, arran del posicionament de l’advocat del TJUE, favorable que siguin reconeguts com a eurodiputats. Una carta que encara no ha rebut, segons que ha precisat.

Sassoli ha defensat el posicionament seguit fins ara per l’eurocambra, basat en les lleis vigents i la jurisprudència. ‘Si una autoritat legal veiés les coses diferents, revisaríem el nostre posicionament, si calgués. El rol del parlament no és sols legislar, sinó també vetllar perquè es respectin les lleis.’

Fins ara, el Parlament Europeu i els seus serveis jurídics han defensat que no podien reconèixer Junqueras, Puigdemont i Comín com a eurodiputats perquè no constaven a la llista definitiva enviada per l’estat espanyol. No van ser inclosos al llistat definitiu d’eurodiputats perquè no havien jurat la constitució espanyola, però sí que eren a la llista anterior de proclamació de resultats publicada al BOE.

Vegeu la resposta tot seguit:

L’advocat general de la Unió Europea, el polonès Maciej Szpunar, ha donat la raó a Junqueras en la qüestió pre-judicial que va presentar el Tribunal Suprem espanyol sobre la immunitat del president d’ERC com a eurodiputat electe. Segons l’advocat, ‘l’adquisició del mandat parlamentari dels diputats europeus resulta únicament del vot dels electors i no pot restar supeditada al compliment ulterior de cap formalitat’.

La posició de l’advocat de la Unió Europea no és vinculant per a la decisió que prengui del Tribunal de Justícia de la UE, però té molt de pes i normalment hi coincideix. A més, la decisió que pugui prendre el TJUE en el cas de Junqueras repercutirà directament en la demanda presentada per Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats electes, que aquest mateix tribunal va admetre a tràmit.

A l’espera de la sentència

Fonts del Parlament Europeu diuen que quan arribi la sentència valoraran si implica que tenen l’obligació de canviar el seu posicionament en aquesta disputa. Seran els serveis jurídics de la cambra els encarregats d’analitzar el futur dictamen i recomanar les mesures a adoptar.

Fonts parlamentàries també defensen que, en el cas dels independentistes, els serveis jurídics s’han limitat a seguir la jurisprudència actual sobre la condició dels eurodiputats i les seves prerrogatives. Tot i això, reconeixen que el TJUE podria canviar la seva interpretació arran d’aquest cas i que això podria, fins i tot, implicar una modificació de la llei electoral europea.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor