[VÍDEO] Puigdemont reacciona a la condemna de l’ONU a Espanya: “És el moment que prengui decisions”

VilaWeb
Redacció
18.05.2023 - 13:43
Actualització: 18.05.2023 - 20:22

Carles Puigdemont ha reclamat a Espanya que mogui fitxa i deixi de vulnerar els seus drets polítics, tal com diu la resolució del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides que condemna l’estat espanyol per haver-lo suspès com a diputat del Parlament de Catalunya l’any 2018, fet que va impedir que pogués presentar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat.

Puigdemont ha reaccionat a la resolució de Bèlgica estant. Vegeu-ho ací:

“És una decisió importantíssima. És la primera vegada que les Nacions Unides surten en defensa d’una persona que és a l’exili, i, a més, per la contundència en què expressa què representa aquesta violació”, ha destacat Puigdemont. En concret, ha citat: “L’estat espanyol va violar el dret a la participació política, que és l’essència del govern democràtic.” I ha afegit: “És a dir, que un estat de la Unió Europea és culpable, segons les Nacions Unides, de violar un principi essencial per al funcionament d’un estat democràtic. Per tant, si Espanya viola un article essencial per al funcionament democràtic és que no és una democràcia plena, i que és molt lluny de complir els nivells que s’han d’exigir a una democràcia de la Unió Europea.”

El president explica que el dictamen dóna cent vuitanta dies a Espanya per a reparar violacions d’aquesta mena, i que l’insta a assegurar que en el futur no es continuaran cometent. “De fet, es continuen violant. Els meus drets com a eurodiputat són violats pel fet que, per culpa de decisions de l’estat espanyol, no puc exercir plenament el càrrec i anar a la meva circumscripció”, diu. Aquests cent vuitanta dies també són perquè l’estat espanyol faci una difusió tan àmplia com pugui de la resolució de l’ONU. “Estarem amatents per veure com Espanya compleix les resolucions de les Nacions Unides”, diu. Especialment, destaca, perquè ben aviat Espanya ha d’assumir la presidència del Consell de la Unió Europa: “Seria una altra taca més que l’estat espanyol, que haurà d’assumir la defensa de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea i haurà de donar lliçons a altres països de com s’han de defensar els drets, que acabi de ser condemnada per haver violat els drets polítics a un representant democràtic.”

Puigdemont també veu “una bona notícia” la consideració que l’ONU fa de la lluita a l’exili. “Per bé que diu que exigir la presencialitat en el debat d’investidura no és, en si, una violació dels drets polítics, diu que pren nota de l’argument que ‘el retorn a l’estat espanyol hauria derivat inevitablement en la seva presó preventiva i que l’única manera de prevenir la violació dels seus drets era mantenir-se fora del territori de l’estat’.” Per això, el president diu: “És evident que defensar-se des de l’exili evita la vulneració de drets polítics.” Tot seguit, remarca que la violació de drets no només l’ha haguda de suportar ell, com a electe, sinó tots els seus votants.

“És el moment que Espanya prengui decisions. Fa massa temps que dura. Han vingut altres condemnes contra Espanya, i crec que en vindran més. I Espanya no fa res, alguns maquillatges, però en realitat el nucli dur que permet que es continuïn violant drets polítics es manté intacte. Seria el moment que no continués violant-ne més”, diu. Puigdemont reclama l’eliminació de tots els obstacles espanyols que impedeixen que Toni Comín i ell puguin exercir “en llibertat i plenament” els seus drets polítics com a membres del Parlament Europeu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any