L’ONU condemna Espanya per haver violat els drets polítics del president Puigdemont

  • El Comitè dels Drets Humans condemna la suspensió de Puigdemont i diu que va contra "l'essència del govern democràtic"

VilaWeb
Redacció
18.05.2023 - 13:38
Actualització: 18.05.2023 - 20:22

Nou revés de l’ONU contra l’estat espanyol per la repressió a l’independentisme català. El Comitè dels Drets Humans ha condemnat Espanya per haver violat els drets polítics del president Carles Puigdemont quan se’n va decretar la suspensió com a diputat el 2018 sense motius “raonables i objectius”. En aquest sentit, recorda que “la suspensió excepcional de funcions públiques” imposada abans d’una condemna judicial ha de complir unes exigències “més estrictes que les aplicades amb posterioritat de la condemna”. Ara el comitè dóna un termini de 180 dies perquè l’estat prengui les mesures necessàries i faci difusió de la condemna. “L’estat té l’obligació d’adoptar totes les mesures que calguin per a evitar que es cometin violacions semblants en el futur”, diu.

Segons el dictamen, l’estat espanyol ha violat l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, és a dir, el dret de presentar-se i de ser elegit en unes eleccions i d’exercir com a representant públic. “És l’essència del govern democràtic”, diu el comitè, que afegeix: “Tots els ciutadans tenen el dret de participar en la direcció dels afers polítics directament o per mitjà de representants elegits lliurement.”

Així doncs, el dictamen no solament certifica que es van violar els drets de Puigdemont, sinó que de retruc constata que es van laminar els dels ciutadans que l’havien votat en les eleccions del 21 de desembre de 2017. Així mateix, sobre la investidura fallida de gener de 2018, el comitè considera que no se li van violar els drets amb el requisit que fos presencial.

La causa “Puigdemont contra Espanya” va començar el març del 2018, quan l’equip legal del president, encapçalat per l’advocat Ben Emmerson i amb el suport de Josep Costa, Gonzalo Boye, Neus Torbisco-Casals i Nico Krisch, va presentar la demanda davant el Comitè dels Drets Humans.

Justament, fa pocs mesos que la justícia europea es pronuncià de manera clara sobre les peticions de les euroordres dels exiliats. El TJUE va sentenciar que una petició d’extradició es podia refusar si la persona requerida pertanyia a un “grup objectivament identificable de persones” i, en aquesta condició, hi ha risc de vulneració dels seus drets humans.

No és pas la primera volta que l’ONU es pronuncia sobre la situació dels represaliats catalans. El Grup de Detencions Arbitràries va exigir l’alliberament dels presoners polítics i el Comitè dels Drets Humans mateix va condemnar l’estat espanyol per haver vulnerat els drets polítics d’Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva, quan van ser suspesos com a diputats després de les eleccions del 21 de desembre de 2017.

D’una altra banda, el comitè també té pendent d’estudiar una altra demanda pels impediments i coaccions del Tribunal Constitucional espanyol per impedir la investidura de Puigdemont. La va presentar l’ex-vice-president del parlament Josep Costa arran de les amenaces que va rebre d’acció criminal, fins i tot de presó, del govern i el Constitucional espanyols.

El Comitè de Drets Humans té una jurisdicció equiparable a la del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), i emet uns dictàmens que són de compliment obligat per part de l’estat espanyol, que, d’ençà del 1977, és signant del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor