“La força de l’exili deixa en evidència l’estat”: les reaccions a la resolució de l’ONU sobre Puigdemont

  • De moment les principals reaccions polítiques provenen únicament de Junts per Catalunya

VilaWeb
Redacció
18.05.2023 - 14:41
Actualització: 18.05.2023 - 20:22

La condemna del Comitè dels Drets Humans de l’ONU a l’estat espanyol per haver violat els drets polítics del president Carles Puigdemont quan se’l va suspendre com a diputat ha fet visible la indignació de molts dels grans noms de la política catalana. De moment, les principals reaccions polítiques provenen sobretot de Junts per Catalunya, tot i que com més va més partits i organitzacions s’hi van pronunciat.

Una de les primeres ha estat la presidenta del parlament, Laura Borràs. “Les Nacions Unides confirmen que Espanya ha violat el dret a la participació política, que és ‘l’essència del govern democràtic’. El que hem dit sempre ara es comença a dir arreu”, ha escrit.

També han piulat la notícia de la resolució de l’ONU altres membres de Junts, com Josep Lluís Cleries, Francesc de Dalmases, Josep Lluís Alay o Ramon Tremosa: “La força de l’exili deixa en evidència l’estat espanyol”, ha piulat Cleries.

Per part d’ERC, l’eurodiputat Jordi Solé ha escrit: “Una altra violació de drets fonamentals comesa per l’estat espanyol i constatada per un organisme internacional. I ja en van un grapat. Perseguint a l’independentisme català Espanya ha mostrat cara endins i cara enfora el seu menyspreu a drets fonamentals.”

També la republicana Ester Capella, delegada del govern català a Madrid, ha celebrat el pronunciament de l’organització. “L’ONU estira les orelles a Espanya, ja en van unes quantes!”

Per part de la CUP, el diputat Carles Riera ha reivindicat el paper de la formació en la investidura de Puigdemont. “No tothom hi era, nosaltres sí, defensant drets polítics que mai haurien d’haver estat vulnerats”, ha escrit.

Un parer similar ha mostrat Maria Sirvent, ex-diputada de la CUP. “I si totes les diputades independentistes haguessin fet el mateix que les diputades de la CUP aquell 30 de gener al ple d’investidura?“, ha preguntat.

Encara més contundent ha estat la diputada Laia Estrada. “El 30 de gener de 2018 només quatre diputades independentistes van assistir al ple per investir el President Puigdemont. Les de la CUP”, ha dit. I ha afegit: “Fa poc fins i tot Junts per Catalunya ha reconegut que va ser un error no fer-ho. Un error que se suma al del 3 d’octubre, el 10 d’octubre… I així ens ha anat.”

Per part de les organitzacions independentistes, l’ANC ha dit que “no hi ha aturador fins a aconseguir la independència de la nació catalana”.

Per part d’Òmnium, el president Xavier Antich ha escrit: “La violació sistemàtica de drets fonamentals, civils i polítics deixa l’estat espanyol en l’excepcionalitat permanent. I als ulls del món.” I ha afegit: “Enhorabona, president”.

També els companys de grup de Puigdemont al Parlament Europeu, Toni Comín i Clara Ponsatí, han celebrat a Twitter la decisió de l’ONU. “La lluita de l’exili segueix acumulant victòries davant de les jurisdiccions internacionals“, ha dit Comín.

Ponsatí, per la seva banda, ha escrit: “Quan es vulneren els drets d’un representant polític, es vulneren els drets de tots els ciutadans, els que l’han votat i els que no. Avui les Nacions Unides ho diuen explícitament. Violar els drets del president Puigdemont
és violar els de tots els catalans.”

També des de la societat civil hi ha hagut moltes figures que han celebrat la decisió. El matemàtic i activista valencià Josep Guia, per exemple, ha escrit: “Visca, visca, visca!”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any