L’ONU conclou que Espanya va vulnerar els drets polítics dels dirigents independentistes

  • Considera que l'estat espanyol va incomplir el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics quan va suspendre les actes de Junqueras, Rull, Turull i Romeva

VilaWeb
Els líders independentistes empresonats esperant en una sala durant el seu trasllat a Madrid pel judici de l'1-O
Redacció
31.08.2022 - 10:42
Actualització: 31.08.2022 - 11:46

El Comitè de Drets Humans de l’ONU conclou en un dictamen que l’estat espanyol va vulnerar els drets polítics d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull. La decisió del comitè respon a la demanda que tots quatre polítics independentistes van presentar el desembre del 2018, arran que els havien suspès l’acta de diputat aconseguida en les eleccions del 21 de desembre de 2017.

El jutge instructor del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena va imposar aquesta suspensió a partir de la llei d’enjudiciament criminal, que preveu la suspensió de funcionaris públics quan són acusats de rebel·lió. Tanmateix, tots quatre dirigents independentistes no van acabar essent condemnats per aquest delicte, sinó pel de sedició.

Per tant, aquesta decisió, a ulls de l’ONU, incompleix l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, que garanteix que tots els ciutadans puguin gaudir del dret de participar i tenir accés, en condicions generals d’igualtat, a les funcions públiques. Diu que sense entrar a valorar si hi havia prou indicis sobre l’existència de violència –necessària per a imputar el delicte de rebel·lió–, cal tenir en compte que els polítics van demanar a la ciutadania de manifestar-se pacíficament i que hi ha una presumpció a favor de considerar que les reunions són pacífiques. “Els actes de violència aïllats d’alguns participants no s’haurien d’atribuir als organitzadors o a la reunió com a tal”, argumenten.

Per tot això, el comitè conclou que la decisió no va ser raonable ni objectiva: “Va ser arbitrària perquè no va fer una anàlisi de les circumstàncies individuals dels autors i no hi va haver garanties d’imparcialitat”, diu el text.

No és el primer pronunciament que fa el comitè. El 2019 el Grup de Treball contra les Detencions Arbitràries, que en depèn, va demanar la llibertat immediata de Junqueras, Jordi Sànchez, Romeva, Rull, Dolors Bassa, Joaquim Forn i Jordi Cuixart. A més, el document instava el govern espanyol a indemnitzar-los i fer una investigació “exhaustiva i independent” del cas.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor