MINUT A MINUT

L’antiavortista Llanos Massó, nova presidenta de les Corts

  • Les Corts Valencianes s'han constituït i han elegit els membres de la mesa

VilaWeb
Redacció
26.06.2023 - 15:59
Actualització: 26.06.2023 - 16:04

Les Corts Valencianes s’han constituït com a primer pas del pacte del PP i Vox per a governar conjuntament el País Valencià. La ultraconservadora i antiavortista María de los Llanos Massó (Vox) ha estat escollida nova presidenta de les Corts, i el PP i el PSPV han ocupat la resta de càrrecs de la mesa. Tots, menys un: la secretaria segona, càrrec pel qual finalment ha estat escollida María Josep Amigó, de Compromís, gràcies al vot del PP. La resta de càrrecs són Alfredo Castelló (PP), com a vice-president primer; Gabriela Bravo (PSPV), vice-presidenta segona; i Víctor Soler (PP), secretari primer.

El president del PP i futur president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha argumentat el suport del PP a Compromís per la voluntat que tots els partits siguin representats a la mesa de les Corts: “No ens agraden els cordons sanitaris i menys a la mesa dels àrbitres. Hem fet un esforç des de la convicció que tots els partits hi havien d’estar representats.” D’altra banda, l’ex-conseller Vicent Marzà (Compromís) ha negat que hi hagués qualsevol pacte amb el PP i ha dit que ha estat una sorpresa que la seva candidata fos escollida.

13.25h

Compromís diu que no hi ha hagut pacte amb el PP

Vicent Marzà, ex-conseller d'Educació i diputat de Compromís a les Corts, ha assegurat que ha estat una sorpresa la votació del Partit Popular en favor de la seua candidata i que faran una oposició ferma.

"No hi ha cap acord, si hi haguera algun acord, hi hauria una qüestió a canvi. Nosaltres hem complit amb el que vam dir el primer dia. El grup de Compromís és la tercera força del parlament, havíem de tenir representació a la mesa de les Corts i vam dir que presentaríem candidatura, així li ho vam traslladar al partit socialista. És evident que perquè hi haja acord, ha d'haver-hi un a canvi, i ací no hi ha cap a canvi de res. Ens haguera agradat que fora el partit socialista qui ens haguera donat eixos vots, i hem rebut amb sorpresa que finalment fora el PP."

12.55h

El PSPV critica que el PP hagi votat Compromís a la mesa

"Tenim una mostra més de l'obra de teatre del PP i Vox", ha dit l'encara conseller Arcadi España (PSPV). "Li han donat la presidència de les Corts a un partit que nega la violència masclista, que nega el canvi climàtic i que està en contra de l'autonomia", ha dit.

A més, ha criticat que el PP hagi votat María Josep Amigó (Compromís) perquè sigui secretària segona de les Corts: "Ens ha deixat perplexos. La legislatura comença amb un pacte entre el PP i Compromís per a prendre un lloc que corresponia al PSPV. És un mal començament, però que demostra que l'única alternativa a PP-Vox és el PSPV." A més, ha criticat que, en comptes de cedir un dels seus llocs a la mesa, el PP ha facilitat que Compromís ocupi un lloc que, sense pactes, hauria estat per al PSPV.

12.52h

El PP ha votat la candidata de Compromís perquè tots els partits fossin a la mesa

El president del PP, Carlos Mazón, ha explicat que el PP ha votat la candidata de Compromís a la secretaria de les Corts amb la voluntat que la mesa "siga plural i represente tots els grups". "No ens agraden els cordons sanitaris i menys a la mesa dels àrbitres. Hem fet un esforç des de la convicció que tots els partits hi havien d’estar representats. A l’anterior legislatura no va ser així, però aquest cop ho hem aconseguit", ha dit.

12.35h

Discurs en castellà de la nova presidenta de les Corts

Llanos Massó ha fet el seu primer discurs com a nova presidenta de les Corts íntegrament en castellà, i amb una bandera LGBTI desplegada a la bancada dels diputats de Compromís. "No hem de témer la confrontació. Al contrari, us hi convido", ha dit la diputada de Vox, que s'ha reivindicat com una apassionada del debat.

Fotografia: EFE/ Manuel Bruque

La nova presidenta de les Corts ja ha fet palesa la ideologia de Vox al capdavant de la segona institució del País Valencià. "Amb lleialtat a Espanya i a la nostra regió, la defensarem dels intents de fagocitar la seva cultura", ha reivindicat, i ha encoratjat a protegir les dones —sense parlar de violència masclista—, "en especial les menors tutelades per la Generalitat", ha dit en referència a la menor que va ser agredida sexualment per l'ex-marit de Mónica Oltra.

12.30h

Soler i Amigó, secretaris de la mesa

Víctor Soler (PP) i María Josep Amigó (Compromís) han estat elegits secretari primer i secretària segona, respectivament. L'elecció d'Amigó ha estat una sorpresa, atès que Compromís no tenia prou vots per a assolir el càrrec i el PSPV no estava disposat a votar la candidata de Compromís. Ara bé, segons À Punt, Amigó ha estat elegida gràcies al vot del PP, que li ha permès d'arribar a 32 vots, un per sobre de Josefa Bueno.

12.12h

Votació de les secretaries

Ara els diputats voten els dos diputats que seran secretaris de la mesa i acompanyaran Llanos, Castelló i Bravo. Els candidats són les duples Víctor Soler-Adoración Llop (PP), María José Amigó-Jesús Pla (Compromís) i Josefa Bueno-José Muñoz (PSPV). El secretari primer serà el candidat de la dupla més votada de gènere diferent de la vice-presidenta segona (per tant, home); i el secretari segon, el candidat de la segona dupla més votada de gènere diferent del secretari primer (per tant, dona). Tot plegat, per fer complir el criteri de repartiment de gènere cremallera.

12.08h

Castelló i Bravo, vice-presidents

El diputat del PP Alfredo Castelló ha estat escollit vice-president primer de la mesa amb 53 vots; i la socialista Gabriela Bravo, vice-presidenta segona, amb 31 vots. També hi ha hagut 13 vots en blanc, i un vot nul.

11.54h

Continua l'elecció dels membres de la mesa

Comença ara la votació de les vice-presidències primera i segona de les Corts.

11.49h

Llanos Massó, nova presidenta de les Corts

María de los Llanos Massó (Vox) ha estat elegida nova presidenta de les Corts Valencianes gràcies als 53 vots que sumen el PP i Vox. La socialista Laura Soler, que també havia presentat candidatura, ha obtingut 31 vots. Hi ha hagut 13 vots en blanc i un de nul.

11.44h

Fotografies d'alguns dels diputats de les Corts, per Manuel Bruque (EFE)

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

11.40h

Els nous diputats elegeixen la presidència de les Corts

Després d'haver estat nomenats, els diputats voten la presidència de les Corts, que ja s'ha anunciat que serà per a María de los Llanos Massó, de Vox.

11.07h

Els nous diputats juren el càrrec o el prometen

Comença el tràmit de nomenament dels diputats, que han de jurar el càrrec o prometre'l.

11.05h

Laguna tanca el seu discurs citant Estellés

El president de la mesa d'edat, Carlos Laguna, ha tancat la seva intervenció citant els primers versos de "Assumiràs la veu d'un poble", del Llibre de meravelles, de Vicent Andrés Estellés: "Assumiràs la veu d’un poble, i serà la veu del teu poble, i seràs, per a sempre, poble."

11.00h

Aplaudiments a Morera i en contra de la violència de gènere

Els diputats aplaudeixen quan Carlos Laguna, president de la mesa d'edat, reconeix la feina feta per Enric Morera, que ha presidit les Corts durant vuit anys. Tot seguit, Laguna fa un missatge directe contra els postulats de Vox: "La violència de gènere existeix, encara que no es vulgui veure. El masclisme assassí existeix."

10.51h

Anunci dels noms dels diputats

María José Calabuig (Compromís) i José Muñoz Salvador (Vox), secretaris de la mesa d'edat, llegeixen el llistat dels diputats electes a l'onzena legislatura de les Corts.

10.43h

Comença la sessió constitutiva de les Corts

El socialista Carlos Laguna, president de la mesa d'edat, dóna inici a la sessió constitutiva de les Corts.

10.39h

Compromís insisteix que vol ser a la mesa

El cap de llista de Compromís per València, Joan Baldoví, ha tornat a demanar que Compromís pugui ser a la mesa de les Corts i ha dit que seria un retrocés democràtic si es confirmava que quedaven fora, com ara sembla que serà. Ha dit que no hi renunciaven i presentaran la candidatura de Maria Josep Amigó a la secretaria segona de la mesa.

A banda, Baldoví ha expressat el suport a les dones feministes que s'han concentrat a les portes de les Corts, i ha promès una oposició "dura, però responsable i útil" al govern del PP i Vox. "El PP ha passat totes les línies roges i ha acceptat el marc de Vox. Compromís farà una oposició contundent per no retrocedir en drets i llibertats." A més, ha criticat la designació de Llanos Massó com a presidenta de les Corts: "No és una bona notícia per a les dones d’este país que una senyora antiavortista i amb unes posicions tan allunyades dels drets de les dones presideixi les Corts."

10.23h

Bravo i Bueno, representants socialistes a la mesa

L'encara president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que les representants socialistes a la mesa de les Corts seran les ex-conselleres Gabriela Bravo i Josefina Bueno. A banda, ha carregat contra l'acord del PP amb Vox, que farà vice-president del Consell Vicente Barrera i presidenta de les Corts María de los Llanos Massó. "És una desgràcia que aquells que estan en contra de l'autonomia la dirigisquen", ha lamentat.

Puig ha reivindicat de cercar "espais de col·laboració i convivència" entre els partits, i ha dit: "La democràcia és tan forta que és capaç de suportar aquells que estan en contra de la democràcia. A la fi, la cultura ens salvarà d'aquells que estan a favor de l'anti-cultura, de la barbàrie." Com a secretari general del PSPV, ha dit allargat la mà al PP: "Sap que comptarà amb la nostra responsabilitat." En aquesta línia, ha encoratjat el PP a reafirmar el pacte en contra de la violència de gènere. "En això, comptarà amb tot el nostre suport", ha dit.

10.10h

La concentració feminista, davant dels florers

Pilar Bernabé, delegada del govern espanyol al País Valencià, ha reconegut que inicialment la policia ha relegat la concentració feminista rere els florers, però que ara ja s'havien recol·locat davant i ja es podia veure la pancarta.

09.41h

Llanos Massó presidirà les Corts

El president espanyol de Vox, Santiago Abascal, confirma que la cap de llista per Castelló, María de los Llanos Massó, serà la nova presidenta de les Corts Valencianes. És ultraconservadora i antiavortista, i ha format part de la plataforma de suport a Hazte Oír, el grup ultracatòlic que ha atacat reiteradament el col·lectiu LGBTI.

Abascal ha parlat al costat de la concentració feminista, que l'ha escridassat amb crits de "fora feixistes de les institucions" i "visca la lluita feminista".

09.31h

La policia aparta la concentració feminista

Una concentració feminista crida en contra de l'extrema dreta a les portes de les Corts. La concentració de la Coordinadora Feminista de València ha aplegat una trentena de persones, que estan acordonats per la policia. "És indignant que tinguem l'autorització de la Delegació del govern i ens han tirat rere els florers. Això és el que volen de les dones, que siguem florers", ha denunciat Cándida Barroso, portaveu de la Coordinadora. Ha demanat que no hi hagi pactes amb l'extrema dreta, i ha reivindicat que hi hagi una lluita clara en contra de la violència de gènere. "Les més de mil víctimes des del 2007 els importen una merda", ha denunciat.

09.11h

La mesa d'edat

El ple d'avui el dirigirà una mesa d'edat. El socialista Carlos Laguna, el diputat de més edat (69 anys) en serà el president. L'acompanyaran els dos diputats més joves, María José Calabuig (Compromís) i José Muñoz Salvador (Vox).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any