02.10.2024 - 16:34
|
Actualització: 02.10.2024 - 16:41
Ja s’ha publicat el vídeo promocional del documentari Gonzalo Boye. El enemigo público (Indie Cinema), dirigit per Sebastián Arabia, que s’estrenarà el 4 d’octubre a Filmin. El film arriba dos mesos abans que comenci el macrojudici a l’Audiència espanyola pel qual la fiscalia li demana nou anys i mig de presó i la inhabilitació com a advocat, per l’acusació d’emblanquiment de diners del narcotràfic i falsedat documental. A Gonzalo Boye. El enemigo público l’advocat explica amb tota mena de detalls, amb enregistraments i converses telefòniques inclosos, com el van anar incriminant en una gran causa contra el narcotràfic a mesura que la defensa dels exiliats catalans a les jurisdiccions europees anava donant fruit.
Sebastián Arabia manté el format del film Boye (2016) amb què va difondre la història d’un advocat xilè força desconegut aleshores però que ja havia tingut a les mans casos importants, com la representació d’una víctima de l’11-M, o la querella contra Israel pel bombardament del barri d’Al Daraj, a Gaza, el 2002, o contra els assessors del president George W. Bush per haver dissenyat una falsa estructura jurídica que emparava Guantánamo, o per haver participat en l’equip jurídic d’Edward Snowden…
En aquell primer film, Boye mirava a càmera i explicava qui era, com havia acabat condemnat i empresonat pel segrest de l’empresari Emiliano Revilla a càrrec d’ETA sense que ell hi tingués res a veure; i també que havia aprofitat els set anys de presó per estudiar dret i entendre com era possible que el condemnessin, i que va entendre que a l’Audiència espanyola ningú no és innocent si no es demostra el contrari, sinó a l’inrevés: els has de convèncer que no ets culpable.
En aquest altre film, que es presenta com una continuació d’aquell, Boye també mira a càmera mentre respon a les preguntes que li fa el director. El director va parlar de les “adversitats” que havien hagut de superar ell i el seu equip a l’hora de fer aquest film: portes tancades, advertiments, amenaces de mort, problemes de finançament i de distribució, i fins i tot algun sabotatge.