[VÍDEO] “Vaig ser pionera sense voler-ho”: Vicenta Ndongo emociona en els Premis Nacionals de Cultura

  • El jurat li reconeix el talent, la professionalitat i la tècnica, tant en la interpretació com en la producció

Text

Alba Tebar Gutiérrez

30.05.2024 - 13:58
Actualització: 30.05.2024 - 15:43

L’actriu Vicenta Ndongo ha rebut el Premi Nacional de Cultura. Li han reconegut el talent, la professionalitat i la tècnica, tant en la interpretació com en la producció. Visiblement emocionada, Ndongo ha fet un discurs en què ha reivindicat ser vista més enllà dels seus orígens. “Vaig ser la primera afrodescendent que va estudiar a l’Institut del Teatre. Vaig ser pionera sense voler-ho. A la meva època, no existia la paritat ni de dones ni de diversitat. No vaig tenir referents perquè no hi havia actrius afrodescendents a Catalunya en qui fixar-me. Sóc actriu sense etiquetes ni denominació d’origen.”

En el discurs, ha recordat quan, a l’escola de monges, una mestra no li va deixar fer un paper perquè “era diferent”. Però, com que ningú se’l sabia tret ella, finalment el va poder interpretar. “Va ser el meu únic paper protagonista en molts anys. Vaig sortir de l’Institut del Teatre el 1990 i fins a l’any 2008 no em van donar un paper protagonista al teatre. Van passar divuit anys”, ha subratllat.

“Volem ser visibles i volem ser referents per a les generacions futures, perquè tinguin somnis i aspiracions sense complexos”, ha dit. I per això, demana més inclusió a la indústria audiovisual i als escenaris del país per a les persones racialitzades. “Dono les gràcies als que van tenir una mirada plena de prejudicis i estereotips, perquè gràcies a ells, vaig trobar força interior per a continuar endavant i per aconseguir allò que creia.” També ha agraït la confiança dels professionals que li van donar papers al món del teatre. “Totes volem un canvi, i aquest premi és un reconeixement d’aquesta voluntat”, ha reblat.

Finalment, ha donat les gràcies especialment a la seva mare, provinent de Jaén, que va conèixer al seu pare, de Guinea Equatorial, i va patir els prejudicis d’haver-se enamorat d’algú com ell. Li ha dirigit unes paraules en castellà d’agraïment per haver-la acompanyada i haver-li donat suport al llarg de la seva carrera professional.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem