El poeta Carles Camps, amb l’obra El rastre d’uns escrits; l’escriptor valencià Vicent Pallarés, amb Les llàgrimes d’Orfeu; el dramaturg Manuel Molins, per Ratzinger Papa 265 (els àngels de Sodoma) i l’escriptora Margarida Castellano, amb l’obra Passats i presents d’allà i d’ací: memòria, identitat i jo autobiogràfic en la narrativa en català de dones immigrants, són els guanyadors dels 46ens Premis Octubre.

La cerimònia de lliurament dels premis, que es va fer durant el tradicional sopar a l’hotel Astoria, va ser dedicada al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i al president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez. Ho va explicar l’editor Eliseu Climent, que va definir-los com a presos polítics per haver defensat la llibertat i la democràcia.

La gala va tenir dos grans eixos, a més de l’estrictament literari del lliurament dels guardons creats per Andreu Alfaro: un homenatge a Joan Fuster, en el vint-i-cinquè aniversari de la seua mort, i la commemoració del centenari de la Revolució Russa (també anomenada Revolució d’Octubre).

Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia
Carles Camps, guanyador del Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia, acostuma a fer dos tipus de llibre de poesia: uns amb poemes llargs construïts al voltant d’una temàtica i uns altres que es componen de poemes que han anat formant part de sèries diverses. Les llàgrimes d’Orfeu, l’obra amb què ha guanyat, és d’aquest segon tipus. ‘Són cinc apartats, però hi ha una sèrie de poemes amorosos, una de memòria familiar, una reflexió sobre el llenguatge i poema, i un altre grup de poemes que són més de circumstàncies, de fets ocasionals’, explica.

El jurat que ha atorgat el premi de poesia estava format per Manuel Forcano, Anna Gual, Ricard Mirabete, Pere Antoni Pons i Begonya Pozo. El guanyador estat elegit entre quaranta-dos originals presentats. Els membres del jurat n’han valorat especialment ‘la riquesa formal i la naturalesa alhora reflexiva i lírica’, ja que ‘té el mèrit d’agafar els grans temes de sempre i explorar-los des d’una veu pròpia i singular’.

Premi Andòmina de Narrativa
Les llàgrimes d’Orfeu, premi Andòmina de Narrativa, tracta la vida del guitarrista Tàrrega, que va revolucionar el món de la guitarra. ‘No és una biografia, se centra en fets reals de la seua vida però vists des dels ulls de la seua família, dels qui saben quines són les conseqüències de la seua fama’, explica l’autor Vicent Pallarés.

El jurat que ha atorgat el premi de narrativa estava format per Josep V. Garcia Raffi, Carme Manuel, Ramon Pla, Llucia Ramis i Raquel Ricart. L’obra de Vicent Pallarés ha estat elegida d’entre cinquanta-tres obres participants. El jurat n’ha valorat especialment ‘el fet que tracta d’un personatge històric d’interès pel país, Francesc Tàrrega’, així com ‘la combinació de la narració de fets amb la percepció singular de la seua dona’.

Premi Pere Capellà de Teatre
Manuel Molins, que ha aconseguit el premi Pere Capellà de Teatre, diu que la seua obra ‘pretén de posar el teatre català a l’avantguarda d’Europa, amb textos potents i amb una llengua que va del vers a la prosa, del registre col·loquial al registre formal o poètic’.

El jurat que ha atorgat el premi de teatre estava format per Pilar Almeria, Francesc Foguet i Bernat Joan. L’obra de Manuel Molins ha estat elegida d’entre quaranta-quatre obres participants. El jurat n’ha valorat especialment ‘la visió polièdrica i la riquesa de matisos d’una temàtica sensible com els abusos sexuals comesos en el si de l’església catòlica’, així com ‘la densitat de l’obra, la qualitat de l’escriptura i l’esforç documental que s’hi reflecteix’.

Premi Joan Fuster d’Assaig
‘L’assaig mostra la importància que tenen en les noves societats multiculturals les dones que vénen d’unes altres cultures i aporten una nova mirada en les societats que construïm’, diu Margarida Castellano, autora de Passats i presents d’allà i d’ací: memòria, identitat i jo autobiogràfic en la narrativa en català de dones immigrants, que ha guanyat el premi Joan Fuster d’Assaig.

El jurat del premi d’assaig, format per Xavier Antich, Pau Caparrós, Stefano M. Cingolani, Borja de Riquer i Fina Salord, ha triat l’obra Margarida Castellano d’entre catorze obres participants. El jurat n’ha valorat especialment ‘l’originalitat i actualitat de la temàtica, molt poc tractada i de gran impacte’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb