Vic crea el mapa literari de la ciutat

  • Posa en valor una seixantena d'espais relacionats amb les lletres i la literatura

VilaWeb
ACN
03.04.2016 - 22:00

Acaba de sortir d’impremta el Mapa de les Lletres de Vic. Es tracta d’un plànol dissenyat a mà que localitza diferents espais de la ciutat que tenen relació amb les lletres i la literatura i on es poden trobar fàcilment una seixantena de punts que assenyalen des de les llibreries, biblioteques públiques i privades, impremtes, arxius i col·leccions privades fins a espais i rutes literàries vigatanes. La regidora de Cultura, Susagna Roura, ha explicat que excepcionalment durant aquest mes, en el marc del Vic Capital de la Cultura, els vigatans i visitants podran ‘posar el nas’ i descobrir racons de la ciutat relacionats amb les lletres que normalment no estan oberts al públic i on també es podran veure les obres més representatives que amaguen. Per exemple, es podrà visitar l’espai on el poeta Jacint Verdaguer estudiava.

Vic té actualment 111 carrers de noms de persones relacionades amb el món de la literatura. No tots surten al Mapa de les Lletres de Vic, però el plànol que s’acaba de presentar és una manera visual d’apreciar la potència de Vic en el camp de les lletres, segons ha explicat el coordinador de VICCC, Marc Comas. El responsable ha explicat que el mapa és una radiografia ‘molt exacta’ que mostra per on passa Vic en qüestió de les lletres al 2016. Diversos exemplars a mida pòster estaran disponibles per aquells ciutadans que en vulguin de manera gratuïta.

Una de les grans apostes que va lligada al mapa és la creació d’una desena de visites guiades per espais que normalment estan tancats al públic. Comas ha destacat el gran interès que pot aixecar aquest tipus de propostes experiencials pel públic vigatà que no s’havien fet mai abans.

Entre els espais oberts excepcionalment al públic hi ha la biblioteca Privada de Miquel Ylla, l’estudi de Pilarín Bayés, l’Impremta Anglada -una de les més antigues del país-, l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic o l’Arxiu Municipal de Vic. Les visites són gratuïtes, però en la gran majoria caldrà inscriure’s prèviament a través del web.

Durant el mes de les lletres, la ciutat programarà una vintena d’activitats que van des d’exposicions d’il·lustracions de Pilarín Bayés, presentacions de llibres, una olimpíada cultural, un intercanvi de llibres, o accions poètiques fins a unes jornades de cultura i recerca local.

Valoració molt positiva de l’inici del VICCC 2016
Roura ha valorat molt positivament l’acollida que han tingut les activitats que s’han programat fins ara en el marc de la proposta Vic Capital de la Cultura Catalana. La regidora espera que les activitats que s’aniran programant en els propers mesos generin el mateix interès, no només entre els vigatans, sinó també entre els visitants de fora la comarca.

Pel que fa a les xifres, més de 10.000 persones han visites les exposicions fotogràfiques que es van programar durant el mes de febrer. Roura ha assenyalat que algunes han tingut tant d’èxit que s’han prorrogat fins al maig. És el cas de ‘A vista de campanar’, a l’església de la Pietat, o ‘9km’, un relat sobre l’arribada dels refugiats a Lesbos que es pot veure al Seminari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any