La seva història es remunta a l’any 1601, quan els barcelonins la van veure per primera vegada. Era la Mulassa de Barcelona, i es va exhibir durant les festes de canonització de Sant Ramon de Penyafort, i no passava de ser una simple carcassa formada per una bóta amb el cos cobert amb una tela. El gremi de paraires, que tenia capella a Santa Maria del Pi, s’encarregava de custodiar-la i de fer-la participar en tots els actes. I fins avui, que han passat més de quatre segles i s’ha consolidat com un dels elements del bestiari històric i del seguici popular de Barcelona més important i estimat. Participa en nombrosos actes protocol·laris, ocasions en què porta un ram de flors a la boca o una garlanda floral al coll, però també es deixa veure en correfocs traient foc per la boca.

Tot i sobreviure a diversos períodes històrics, amb restricció de privilegis a partir dels decrets de Nova Planta i fins al punt que el 1812 se’n perden les referències, la Mulassa mai no ha mort del tot, i l’any 1988, en el marc del projecte de recuperació de la imatgeria festiva de la Ciutat Vella, l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi va decidir fer una nova mulassa com la que havia passejat segles enrere per la ciutat, però amb una imatge més realista. I el 2005 se’n va fer una rèplica que ara tots els barcelonins gaudeixen.

Llegeix l’article sencer a Tornaveu, fent clic aquí.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb