19.08.2024 - 20:23
|
Actualització: 19.08.2024 - 20:39
El Ministeri de Sanitat espanyol recomana als qui han de viatjar als països afectats per la propagació de la verola del simi que vagin als Centres de Vaccinació Internacional per valorar si és adient que es vaccinin. Així ho ha informat en un comunicat després de la reunió del comitè de seguretat sanitària de la Unió Europea, que ha considerat baix el risc de propagació de la nova variant de la malaltia a la població general i ha descartat de promoure el tancament de fronteres o la vaccinació de la població. L’executiu espanyol ha anunciat que publicarà setmanalment l’informe epidemiològic de la malaltia –ara se’n publicaven dades cada mes–, i que reforçarà la informació per als viatgers, entre més mesures.
La Unió Europea no recomana el control fronterer per a contenir la verola del simi
En un missatge a la xarxa X, la ministra de Sanitat espanyola, Mónica García, ha informat que aquests darrers deu dies s’havien detectat a l’estat espanyol quatre casos de verola del simi. D’ençà de principi d’any, se n’han detectat 268. García ha indicat que aquests dies vinents el ministeri mantindrà reunions amb les comunitats autònomes per abordar l’augment de casos.
Hoy se ha reunido el Comité de Seguridad y Salud de la UE y luego, diferentes unidades de la Administración General del Estado implicadas en la respuesta a Mpox.
En general la recomendación de la UE es clara: vigilar, vacunar y trabajar con la comunidad.
— Mónica García (@Monica_Garcia_G) August 19, 2024
Així mateix, ha informat que el govern espanyol havia decidit d’augmentar la coordinació amb les autoritats aeroportuàries i explorar la possibilitat de fer controls en aigües residuals per monitorar l’evolució del virus.
L’alerta mundial per la verola del simi ens ha de preocupar?
Les recomanacions sobre la vaccinació són prioritzar les persones que mantenen relacions sexuals sense protecció; principalment, encara que no exclusivament, homes gais, bisexuals i més homes que tenen sexe amb homes (GBHSH). També persones amb múltiples parelles sexuals, que practiquen sexe en grup o que han tingut infeccions de transmissió sexual (ITS) recentment.
També, les persones amb risc ocupacional, com ara els sanitaris en consultes especialitzades en atenció d’ITS/VIH que atenen persones amb pràctiques d’alt risc. Així mateix, personal de laboratori que treballa amb mostres potencialment contaminades amb el virus o que s’encarrega de la desinfecció de superfícies a locals específics on es mantenen relacions sexuals de risc.