[ÀUDIO] Veritas acomiada una treballadora de Puigcerdà perquè va parlar en català

VilaWeb
Redacció
04.05.2023 - 19:39
Actualització: 05.05.2023 - 12:57

La Plataforma per la Llengua ha denunciat que la cadena de supermercats Veritas ha acomiadat una treballadora d’un establiment de Puigcerdà per parlar en català. L’entitat publica un àudio en què l’encarregat reconeix que l’han acomiadada per motius lingüístics arran de la queixa de dos treballadors de l’empresa, que es feien passar per clients, perquè la treballadora els havia respost en català quan ells, tot i entendre-la, s’hi havien adreçat en castellà.

L’afectada, amb el suport de l’entitat, ha presentat una demanda als jutjats perquè considera que ha estat discriminada per raó de llengua i que, per tant, l’acomiadament s’ha de declarar nul i l’empresa ha de readmetre-la i indemnitzar-la.

Els fets es remunten al 31 de març, quan la treballadora va rebre una carta en la qual Veritas li comunicava que l’acomiadava perquè no havia superat el període de prova. Hi treballava d’ençà del 10 de febrer, i al cap de dos dies d’haver-hi entrat, una companya que també acabava de començar ja li va demanar que li parlés en castellà, perquè, tot i entendre’l, el català no li agradava. La treballadora es va continuar comunicant en català amb els companys de feina i accedia a canviar de llengua si algun client no l’entenia.

Tanmateix, al cap de deu dies, l’encarregat va enviar un missatge al grup de WhatsApp dels treballadors amb diferents consignes. Entre aquestes consignes, escrites en castellà, n’hi havia una especificava: “A l’hora de parlar entre companys, farem servir l’idioma que sigui més còmode per a totes dues parts.” I una altra que deia: “A l’hora d’atendre un client, se li ha de respondre en el mateix idioma en què s’expressa”. En tots dos casos, l’encarregat avisava que si no es respectaven les ordres, es podria considerar una falta greu i ser motiu de sanció.

L’ordre especificava que la consigna era vàlida tant si el client parlava en castellà com si parlava en català, però la companya que li havia dit el primer dia que el català no li agradava tampoc ho va respectar i es va continuar expressant amb tothom en castellà. Quan els dos treballadors de l’empresa, externs a l’establiment, van visitar la botiga, van voler posar a provar la treballadora ara acomiadada i van fer constar que els parlava en català tot i que ells s’hi havien adreçat en castellà.

Quan, una vegada acomiadada, la treballadora va tornar a l’establiment a recollir les seves pertinences, va demanar a l’encarregat que li expliqués els motius de l’acomiadament i ho va enregistrar. En un primer moment, l’encarregat va defensar que volien prescindir de les treballadores de vint hores per motius organitzatius, però després, com se sent a l’àudio, va reconèixer que la seva superior li havia explicat que els treballadors externs s’havien queixat perquè ella no els havia atès en castellà.

La treballadora li explica que ella els responia en català perquè veia que l’entenien, i expressa que quan els clients no l’entenen, sí que respon “en castellà, en francès o en alemany”, però que aquest no va ser el cas: “No me’n van dir res!”, critica. A més, la treballadora també li transmet que la seva companya parla en castellà amb tothom i que “no ha tingut cap problema”, a diferència d’ella, que ha estat acomiadada.

La Plataforma per la Llengua destaca que Veritas no etiqueta en català la majoria de productes de la seva marca, i ara, a més, també practica polítiques discriminatòries contra el català entre els seus treballadors.

La resposta de Veritas

A les xarxes socials, Veritas ha respost amb un piulet la denúncia de la Plataforma per la Llengua dient que l’actuació de l’encarregat del supermercat de Puigcerdà va ser inacceptable i se n’ha desmarcat. “Investigarem i prendrem les mesures pertinents”, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any