Els Verds francesos donen suport oficialment al dret de Catalunya de ser independent

  • Van ser la tercera força al Parlament Europeu i van obtenir un gran èxit en les darreres municipals

VilaWeb
Redacció
29.03.2021 - 10:47
Actualització: 29.03.2021 - 10:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ecologistes francesos d’Europa Ecologia els Verds (EELV) han aprovat una moció en què donen suport a la independència de Catalunya si ho decideixen els catalans. La moció accepta la creació d’una “Catalunya independent i republicana en la Unió Europea, si aquesta és la voluntat de la majoria dels catalans”. El document porta el títol “Amnistia, aturada de la persecució i dret d’autodeterminació a Catalunya” i s’ha aprovat durant el 49è consell federal del partit, aquest cap de setmana.

La moció deixa clar que el conflicte entre Espanya i Catalunya és polític, de manera que la solució ha de ser política, lluny de la judicialització. Per això, l’EELV demana “l’amnistia dels presos polítics i els exiliats catalans, a més de l’aturada de la persecució contra militants independentistes catalans“. Així mateix, convida els governs espanyol i català al diàleg i la negociació. “Com a ciutadans europeus que són els catalans, l’EELV demana a les instàncies europees d’entomar aquesta qüestió i de fer de mitjanceres entre les autoritats espanyoles i catalanes. No és acceptable que la Unió Europea acluqui els ulls dient que és ‘un problema intern d’Espanya'”, exclama.

El partit ecologista francès defensa una solució política i pacífica que, segons diu la moció, “requereix necessàriament diàleg i acceptació del govern espanyol d’un referèndum al poble català sobre el seu futur polític”. I afegeix: “L’EELV accepta la creació hipotètica d’una Catalunya independent i republicana dins la Unió Europea, si és la voluntat de la majoria dels catalans demostrada amb els vots”. La moció també demana a tots els representants del partit que portin mocions de suport a l’autodeterminació catalana als ajuntaments i més assemblees on tenen presència.

A les eleccions europees del 2019 el partit ecologista va ser la tercera força més votada, amb el 13,5%, i va tenir un gran èxit a les municipals següents, on van aconseguir les batllies de Marsella, Estrasburg, Bordeu, Lió, Tours, Besançon, Poitiers i Annecy. L’EELV forma part del Partit Verd Europeu i és aliat d’Iniciativa per Catalunya els Verds i Equo.

Durant el discurs d’inauguració del consell federal, Julien Bayou, secretari nacional d’EELV, va reivindicar el pes del partit ecologista i els seus governs locals i va criticar amb fermesa la gestió de la pandèmia i la crisi econòmica associada del govern d’Emmanuel Macron. Alhora insistí a demanar una llei pel clima que serveixi per a frenar la crisi climàtica. Així mateix, va fer una crida a construir un pol ecologista abans de les eleccions presidencials i legislatives del 2022 i va descriure Marine Le Pen com un fantasma del passat i Macron com el present. Alhora, va dibuixar un futur protagonitzat per la lluita contra la crisi climàtica i la injustícia social.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes