MADRID, 25 (EUROPA PRESS)

La presidenta del Consell Nacional Electoral (CNE) de Veneçuela, Tibisay Lucena, ha indicat aquest diumenge que l’òrgan electoral no pot ‘esgotar’ ni ‘endarrerir’ el referèndum revocatori contra el president, Nicolás Maduro, i ha demanat contenció per esperar els temps que exigeix la llei.

En una entrevista concedida a la cadena Televen i recollida per ‘El Nacional’, Lucena ha indicat que encara no es pot convocar perquè ‘no s’han acabat de complir’ els requisits perquè pugui activar-se.

La presidenta ha subratllat la necessitat de seguir la normativa electoral, que estableix les etapes a seguir en l’activació d’aquest referèndum, i ha recordat que la primera fase, que culminaria amb la validació de les firmes de l’1% del cens electoral per donar suport a la iniciativa, arriba a la fi el 25 de juliol: aquest mateix dilluns.

‘Estem esperant que culmini per passar a la segona. El 26 de juliol (dimarts) ens entregaran l’informe i allà, complerts els requisits, s’habilita l’organització política promotora perquè reculli les manifestacions de voluntat’, ha afegit, referint-se a l’opositora Taula per la Unitat Democràtica (MUD).

‘El CNE no pot esgotar el revocatori, però tampoc el pot endarrerir. Ens queda atenir-nos a una normativa que vam fer el 2007, estem aferrats complint estrictament amb ella. Aquesta normativa no s’ha fet ara, es va fer fa molts anys, amb anticipació’, ha conclòs.

Per la seva banda, a l’oposició ha convocat per a aquest dimecres una protesta l’objectiu de la qual és que el CNE ofereixi una data per iniciar la segona fase del revocatori, en què hauran de recollir les firmes del 20% de la població electoral, fet que correspon a uns quatre milions de rúbriques, en no més de tres dies.

En el cas d’aconseguir-ho, el Comitè Nacional Electoral (CNE) té 15 dies per revisar-les, i les pot rebutjar i sol·licitar noves firmes, com va passar quan l’oposició va intentar revocar al mort Hugo Chávez el 2004.

Si el CNE considera que s’ha assolit el nombre requerit de firmes i empremtes, ha de convocar al referèndum en els següents 90 dies. Perquè el mandat de Maduro es consideri revocat han de votar a favor de la seva sortida igual o major nombre d’electors dels que ho van escollir el 2013: 7,5 milions.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb